Erişilebilirlik

Avrupa'da Yaşayan Türkler'in Siyasi Tercihleri


Avrupa’da 3 milyonu Almanya’da, toplam 5 milyon Türkiye kökenli göçmen yaşıyor. Büyük bir bölümü 1960’larda çalışma amacıyla Avrupa ülkelerine gelen Türkiye kökenliler yaşadıkları ülkelerde kısmen yarım asırı geride bırakırken bulundukları toplumların ayrılmaz parçası haline geldiler. Başta Almanya olmak üzere Türkiye kökenli nüfusun yoğun olduğu ülkelerde uyumla bağlantılı tartışmalar sürerken, uzmanlar söz konusu nüfusun yüzde 20’sinin Avrupa ülkelerinde doğduğunu, Türkiye kökenlilerin yarıdan fazlasının da artık AB ülkelerinin vatandaşı olduğunu belirtiyor.

Sosyologların, uyumla bağlantılı çalışmalar yapan kurumların yıllardır üzerinde durduğu konulardan biri de Türkiye kökenlilerin yaşadıkları ülkelerdeki siyasi tercihleri ile Türkiye’deki tercihleri arasında varolan farklılıklar. Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenliler üzerine, düzenli araştırmalar yapan Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi kısa adıyla HUGO’nun konuyla ilişkili araştırması da bu olguyu bir kez daha ortaya koydu. 10 Avrupa ülkesinde toplam 2 bin 634 kişi ile yapılan araştırmaya göre Türkiye kökenlilerin Avrupa’da sosyal demokrat, sosyalist, yeşil partilere oy veriyor, Türkiye’de ise muhafazakar ve merkez sağ partileri tercih ediyor. Araştırmaya katılanların yüzde 55’i yaşadıkları ülkelerde sol-sosyal demokrat partilere oy verdiğini belirtirken sadece yüzde 6’sı tercihini sağ partilerden yana kullandığını bildirdi.

‘Türkiye’de bugün seçim yapılsa ve oy verme imkanınız olsa hangi partiye oy verirsiniz?’ sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 44’ü AKP, yüzde 12’si CHP karşılığını verdi. MHP yüzde 4, BDP yüzde 2’lik orana sahip olurken, kararsızların dağılımıyla birlikte AK Parti’nin oyu yüzde 66’ya, CHP’nin oyu yüzde 18’e çıktı. HUGO başkanı Dr. Murat Erdoğan bu farklılığın nedenlerini açıkladı.

Dr. Murat Erdoğan yaşanan Gezi protestolarına Almanya ve diğer AB ülkelerinin verdiği tepkilerin bu ülkelerde yaşayan Türkiye kökenliler arasında ters tepkiye yol açabileceği görüşünde.

Türkiye dışında yaşayanlar da artık bulundukları ülkelerde Türkiye’deki seçimler için oy kullanabilecek. İlk uygulama önümüzdeki seçimlerde olacak. Göçmen Türkler, pasaport ve nüfus cüzdanı ile yaşadıkları ülkelerde büyükelçilik, konsolosluk ya da yerel yönetimler tarafından belirlenecek mekanlarda oy kullanabilecek. Murat Erdoğan bunun doğru bir karar olduğunu savunuyor, ancak göçmenleri yaşadıkları toplumların siyasetinden daha da uzaklaştırma riski de getirebileceği uyarısında bulunuyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:33 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG