Erişilebilirlik

Avrupa'da Terörist Avı Sürüyor


Avrupa'da Terörist Avı Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Avrupalı yetkililer, olası saldırılara karşı güvenlik önlemlerini genişletti. Güvenlik güçleri, Belçika, Fransa ve Almanya’da çok sayıda terör zanlısını gözaltına aldı

13 kişinin terör suçuyla gözaltına alındığı Belçika’da düzenlenen baskınlarda çok sayıda silah ele geçirildi. Yetkililer, İslamcı bir gruba mensup oldukları sanılan zanlıların polislere yönelik saldırı planı hazırlığı içinde olduğunu açıkladı. Baskınlarda iki silahlı kişi de öldürüldü.

Belçika Federal Savcılık Sözcüsü Eric Van Der Sypt, “Operasyonun amacı sadece bir terör hücresini yoketmek değil, aynı zamanda hücrenin bağlı olduğu lojistik ağı da dağıtmaktı. Soruşturma, bu kişilerin polis memurlarını öldürme amaçlı saldırı planladığını ortaya çıkardı. Öldürülen iki zanlının kimlik tespiti çalışmalarına devam ediliyor” şeklinde konuştu.

Öte yandan Suriye’deki IŞİD örgütü için savaşçı topladıkları sanılan iki kişi de Berlin’de tutuklandı. Alman polisinin Berlin’de yürüttüğü ve 200 polis memurunun katıldığı operasyonlarda 12 noktaya baskın düzenlendi.

Berlin Başsavcısı Martin Steltner, gözaltındaki iki zanlıyı şöyle anlatıyor: “İki zanlı hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Kendini emir olarak tanıtan bu kişilerden biri, insanları radikal İslam’a yöneltiyor. Diğeriyse mali işlere bakıyor. Bu iki kişi, baskın yaptığımız lojistik birimden sorumlu beş kişi arasındaki ana şüpheliler. İnsanları köktendinciliğe yöneltiyorlar. Bu lojistik birimlerde yetişen kişilerin Suriye’deki cihat hareketine katılmaya hazırlandıklarına dair şüpheler mevcut.”

Başsavcı Steltner, hazırlıkları haftalardır süren operasyonların Paris’teki saldırılarla ilgisi olmadığını vurguluyor.

Ancak Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneune, geçen hafta yaptığı açıklamada, saldırılarla bağlantılı yeni tutuklamaların olacağını söylemişti: “Toplam 12 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerin çoğu polis tarafından yasaları çiğneyen kişiler olarak biliniyor. Paris Başsavcılığı, devam eden soruşturmaya ilişkin açıklamayı uygun zamanda yapacak.”

Avrupa çapında yetkililer, olası saldırılara karşı teyakkuza geçti. Paris’teki tren istasyonlarından birinin bomba ihbarı üzerine boşaltılıp kapatılması, yetkililer tarafından ‘önlem’ olarak tanımlandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG