Erişilebilirlik

Avrupa’da IŞİD Endişesi


IŞİD’e karşı Irak ve Suriye’deki kazanımlar Avrupa ülkelerini olumsuz etkileyebilir. Zira, Avrupa ülkeleri yabancı savaşçıların yakında ülkelerine dönmelerinden endişe ediyor. Amerikalı istihbarat yetkililerine göre Avrupa ülkeleri uzun süredir IŞİD’in ilgi odağı. Örgütün sözcüsü ve aynı zamanda dış operasyonlar şefi Ebu Muhammed el Adnani’nin öldürüldüğü haberi de bu tehdidi azaltmış değil. Batılı bir diplomat Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “Bir ağın başını öldürdüğünüzde hemen yerine biri geliyor” dedi. Bazı Avrupalı terörle mücadele yetkilileri örgütün azalan mali gücünün yeni tur saldırıları tetikleyebileceğini belirtiyor. Hollandalı Güvenlik ve Terörle Mücadele Koordinatörü Dick Schoof, “kısa dönemde durum daha iyi olmayacak” diyor. Schoof, IŞİD’in Ortadoğu’daki kayıplarının yabancı teröristler üzerinde geri dönüş baskısı oluşturacağını da vurguluyor.

‘Önemli’ tehdit

Schoof, tehdit seviyesini önemli olarak nitelerken, yakında bir saldırı olacağına dair özel bir belirti bulunmasa da yetkililerin Hollanda ile cihat yanlısı ağlar arasında giderek artan bağlantılar tespit ettiğini belirtti.

Schoof, Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) adlı düşünce kuruluşunda yaptığı açıklamada, “Her zamankinden daha şiddet yanlısılar, daha fazla radikaller. Onlar tabi ki IŞİD ve dışarda olduklarında dahil saldırmak istiyorlar” şeklinde uyarılarda bulundu.

Amerikalı yetkililer, koalisyon güçlerinin IŞİD’in merkezine yaklaştıkça bunu terör saldırıları şeklinde ters tepkisinin olabileceğinden endişe ediyor. Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanı General Joseph Votel, “Irak ve Suriye’de yaşananların, bizim başkentlerimizde, Avrupa ve diğer yerlerde yansımaları oluyor. Irak ve Suriye dışında saldırılar düzenlemeye çalışacaklar ya da destek verecekler, bence bunu görmeyi bekleyebiliriz” dedi. Amerikan istihbarat yetkilileri, 120’yi aşkın ülkeden, yaklaşık 7 bini Batı’dan olmak üzere 40 binden fazla yabancı savaşçının olduğunu tahmin ediyor.

Sayısız yabancı savaşçı

Hollanda, ülkeden giden ve 180’inin hala Irak ve Suriye’de olduğu tahmin edilen 260 yabancı savaşçıyı yakından izliyor. Yetkililer, bu yabancı savaşçılardan bazılarının mülteci krizini Avrupa’dan Suriye’ye gitmek için kullanmış olabileceğinden endişe ediyor. Schoof’a göre, Avrupa’da bunu avantaja çeviren bazı IŞİD mensupları ve hücreleri bulunuyor. Paris’ta Kasım 2015’teki terör saldırıları ve ertesinde Brüksel’deki saldırı sonrası alınan yoğun tedbirlere rağmen Avrupalı yetkililer tetikte olmaya devam ediyor. Batılı bir diplomat Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “Avrupa’da bilmediğimiz hücreler var” dedi. İstihbarat yetkilileri IŞİD’in eski yabancı savaşçılar ve yeni elemanların karışımını kullanarak giderek daha “cesurlaştığından” endişe ediyor. Yetkililer, IŞİD hücrelerinin, 80’den fazla kişinin yaşamını yitirdiği Nice’deki saldırı gibi, daha az sofistike ama aynı derecede ölümcül saldırılarda da rol oynamış olabileceğini düşünüyor.

Bilgi Paylaşımı

Bu tehdide karşı, EUROPOL ve Avrupa istihbarat servisleri, Federal Soruşturma Bürosu FBI ve İç Güvenlik Bakanlığı da dahil olmak üzere Amerikalı muhataplarıyla birlikte çalışıyor. İç Güvenlik Bakanlığı’nda İstihbarat ve Analizden Sorumlu Müsteşar Francis Taylor, “anlık bilgi akışı oluşturmak istiyoruz. Ortaklarımızın bizim bildiğimiz herşeyi bilmeleri gerekiyor” dedi. Bilgi paylaşımının, yabancı savaşçılar konusunda, “mükemmel” olmasa da fark yarattığı görülüyor. CSIS’te konuşan Taylor, “Birçok durumda, elimizdeki istihbarat neticesinde kim olduklarını, neyin peşinde olduklarını biliyoruz” dedi. Yine de Amerikalı ve Avrupalı yetkililer, IŞİD’in yabancı savaşçılarının bir yol bulup ülkelerine zarar verebileceğinden endişe ediyor. Schoof, “Yerel radikal gruplarla bağlantı kurabilirler” uyarısında bulundu.

XS
SM
MD
LG