Erişilebilirlik

Avrupa'da Ilımlı Durgunluk Beklentisi


AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Olli Rehn'den olumlu açıklama
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Olli Rehn'den olumlu açıklama

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s’un aralarında AAA notuna sahip Fransa ve Avusturya’nın da bulunduğu dokuz Euro Bölgesi ülkesinin notlarını kırmasına karşın borçlanma maliyetlerindeki azalma Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Olli Rehn’i bir derecede olsa umutlandırdı. Avrupa Birliği Ekonomi ve Maliye Bakanları Toplantısı sonrasında bir açıklama yapan Rehn, geçtiğimiz haftalarda piyasalardan bazı olumlu sinyaller geldiğinin altını çizerek “Bir çok faktör 2012’de ılımlı bir resesyona işaret ediyor” dedi.

Rehn’in olumlu sayılabilecek açıklamasının sadece 2012’nin ilk yarısı için geçerli olduğunun altını çizmekte fayda var. Tüm veriler bu yılın ikinci yarısı için ekonomik düzelmenin askıda kalacağını gösteriyor. Manzaranın çok da iç açıcı olmaması özellikle sıkıntıda olan ülkelerinin belirlenen mali hedefleri tutturmasının önemini bir kat daha artırıyor.

Bu bağlamda Rehn’in “tam performans” beklediği ülkeler arasında İspanya da yer alıyor. Piyasaların baskısına ve krize gireceği yönündeki söylentilere karşın şu ana kadar ayakta durmayı başarabilen İspanya’nın kamu açığı konusunda 2012 hedefini tutturması gerektiğini söyleyen Rehn, Madrid’den gelen son verilerin üzücü olduğunu ifade etti. Rehn’in üzülmesinin ardında ise İspanya’nın 2011’daki kamu açığının öngörülenden daha fazla olması yatıyor. Rehn, son veriler ışığında Madrid’in hızla eyleme geçmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Rehn’in başını ağrıtan bir başka ülke de Yunanistan. Bu ülkenin borcunun önemli bir bölümünün gönüllü olarak silinmesi konusunda bankalarla yürütülen pazarlıkların yeni tahvillerin faiz oranları nedeniyle zorlu geçmesi Euro Bölgesi’ni de sıkıntıya soktu. Euro Bölgesi ülkeleri faiz oranının yüzde 4 seviyesinin net şekilde altında olmasını ve 2020'ye kadar ortalama oranın yüzde 3.5'ten az olmasını isterken bankalar yüzde 4 ısrarını sürdürüyor. Bankalar adına pazarlıkları yürüten Uluslararası Finans Enstitüsü’nün Direktörü Charles Dallara, borçların yeniden yapılandırılmasını öngören anlaşmanın başarısızlığa uğraması halinde Avrupa’nın istikrarının tehlikede olduğunu söyledi. Dallara, özel sektör kreditörlerinin teklifinin Avrupa Birliği liderlerinin ekimde Brüksel’de aldıkları kararlar doğrultusunda olduğunu belirtti.

Euro Bölgesi’nin düşük faiz konusunda ısrarcı olmasının ardında ek maliyet oluşmasını engellemek yatarken Yunanistan’ın reformlar konusunda bir türlü beklenen performansı sergileyememesi Brüksel’deki rahatsızlığı artırıyor. Yunanistan'dan gelen son verilerin alınan onca önleme ve yapılan kesintilere karşın ülkenin 2011'deki açığının 2010'dakinden 270 milyon euro daha fazla olduğunu göstermesi bu rahatsızlığın iyiden iyiye artmasına neden oluyor.

XS
SM
MD
LG