Erişilebilirlik

Avrupa'da Aşırı Sağ Siyasi Zemin Kazanmaya Çalışıyor


İsveç'in Göteborg kentinde yeni cami inşaatını protesto amacıyla İsveçli aşırı sağcılarla bir arada gösteri düzenleyen İngiliz Savunma Birliği partisi üyeleri
İsveç'in Göteborg kentinde yeni cami inşaatını protesto amacıyla İsveçli aşırı sağcılarla bir arada gösteri düzenleyen İngiliz Savunma Birliği partisi üyeleri

Almanya’da dönerci cinayetleri gözleri aşırı sağcıların üzerine çevirdi. Göçmenler ve aşırı sağ, Avrupa’da bugünlerde en çok tartışılan konular. Göçmen tartışmaları hem aşırı sağcı taban örgütlenmelerine, hem de siyasi partilere büyük ivme kazandırdı. İnternette de bu konu çok popüler. Amerika’nın Sesi muhabiri JulieAnn McKellogg, Avrupa’daki bir aşırı sağcı bir siyasi örgütü inceledi ve benzer grupların çıkış nedenlerini araştırdı.

İngiliz Savunma Birliği adlı parti İngiltere’yi “İslam’ın işgalinden” korumaya çalıştığını iddia ediyor. Avrupa’da yayılan her aşırı sağcı parti gibi, bu partinin gündemi de milliyetçi çizgilere oturmuş durumda. Parti Parlamento’ya girmeyi amaçlıyor, ama İngiltere’deki hiçbir aşırı sağcı parti bunu başaramadı.

İngiliz Savunma Birliği şiddet yanlısı olmadığını bildiriyor. İstisnai olarak bazı gösterileri barışçı geçse de, partinin birçok gösterisinde şiddet olayları çıkıyor.

Parti ırkçı olmadığını savunuyor, ama Müslümanların İngiliz toplumuna karışmak yerine toplumu değiştirmeye çalıştığını iddia ediyor.

Partinin kurucu üyesi Gail Speight, Sih dostları, siyah dostları olduğunu söylese de Müslümanların farklı perspektifi olduğunu öne sürüyor.”

İngiliz Savunma Birliği 2009 yılında kuruldu. Ama Avrupa’da aşırı sağcılar üzerine uzmanlaşan Andrea Mammone’a göre ideolojisi eskilere dayanıyor. Uzmana göre aşırı sağcıların kimlik arayışı hiç değişmedi. Faşizm döneminden bu yana bir düşman arayışı içine girdiler, farklı olanlar, “öteki” olanlar hep düşman olarak görüldü.

Max Levitas, 1936 yılında bu “öteki” diye tanımlananlardan biriydi. “Cable Caddesi çevresinde o gün binlerce kişi toplanmıştı,” diyen Levitas, polisin o dönem faşist göstericileri korumak için halka saldırdığını savunuyor.

O gün tarihe “Cable Caddesi Savaşı” diye geçti.

Levitas ve komşuları, yaşadıkları Yahudi mahallesinde yürüyüş düzenlemek isteyen Faşistleri durdurmak için polisle çatışmaya girmişti. Levitas’a göre İngiliz Savunma Birliği’nin o dönemki Faşistlerden hiçbir farkı yok.

Levitas “faşist” diye tanımladığı bu partinin kapatılması gerektiğini savunuyor.

K. Biswas ise Avrupa’daki aşırı sağcılar hakkında bir kitap yazıyor. Uzmana göre aşırı sağcıların kökeni 20’inci Yüzyıl faşizmine dayansa da artık faşist sayılmazlar. “Bu partiler kendilerini şiddet dolu geçmişlerinden arındırmaya çalışıyor. Yahudi-karşıtlığına destek vermiyorlar,” diyen uzman Avrupa’daki günümüz aşırı sağcılarının değişimi demokratik yolla getirmeyi amaçladığı görüşünde.

İngiliz Savunma Birliği’nin bazı üyeleri de seçim yoluyla iktidara gelerek aşırı sağcı gündemlerini siyasete sokmayı amaçlıyor.

XS
SM
MD
LG