Erişilebilirlik

Avrupa Parlamentosu Kadın Kotasında Israrcı


Avrupa Birliği’nde cinsiyet eşitliği sağlanması konusunda adımlarını sıklaştıran Avrupa Parlamentosu, cinsiyete dayalı ödeme farklılıklarının giderilmesi ve kadınlar lehine kota uygulanmasıyla ilgili bir dizi önlem içeren kararlara imza attı. Konuyla ilgili kararı hazırlayan liberal parlamenter Sophia in’t Veld, Avrupa Parlamentosu’na, “Bu kendi başına gerçekleşmeyecek. Eyleme geçme zamanı geldi” dedi.

Kabul edilen karar, Avrupa Birliği Komisyonu’ndan kadın kotası konusunda üye ülkelerdeki mevcut ulusal yasalarla ilgili bir değerlendirmede bulunmasını talep ediyor. Bu inceleme sonrasında ulusal nitelikteki yasal düzenlemelerin yetersiz bulunması halinde şirket yönetimlerinde 2015’ten itibaren yüzde 30, 2020’den itibaren de yüzde 40 oranında kadın kotası uygulanması yönünde bir öneride bulunulması Avrupa Parlamentosu’nun istekleri arasında yer aldı. Komisyon, şirket yönetimlerindeki kadın oranının artırılması konusunda daha önce de öneride bulunmuş ancak bu çağrıya olumlu cevap veren şirket sayısı çok az olmuştu.

Avrupa Parlamentosu’nun bir başka hedefini de siyasetteki kadın sayısının artırılması oluşturuyor. Seçimlerde kadınlar için kota oluşturulması yönteminin Fransa, Belçika, İspanya, Slovenya, Portekiz ve Polonya’da başarıyla devreye sokulduğuna dikkat çeken in’t Veld bu uygulamanın bir opsiyon olarak değerlendirilmesini istedi.

Siyasi karar alma mekanizmalarında, seçim listelerinde, Avrupa Birliği’nin üst düzey makamlarında cinsiyet dengesinin sağlanması da Finlandiyalı parlamenter Sirpa Pietikainen tarafından hazırlanan bir kararın konusunu oluşturdu. Pietikainen’in imzasını taşıyan kararda 2014’te yapılacak Avrupa seçimlerinde üye ülkelerin Komisyon’daki koltuklar için biri erkek bir kadın olmak üzere iki aday göstermesi önerisi gündeme getirildi.

Mevcut durumda Avrupa Parlamentosu’ndaki kadın üyelerin oranı yüzde 35’i bulurken ulusal parlamentolar bazında bu oran yüzde 24’te kalıyor. Avrupa Birliği ülkelerindeki hükümetlerde görev alan kadın bakan oranı ise yüzde 23 seviyesinde.

Avrupa Parlamentosu, sadece kadın-erkek arasındaki sayısal eşitliği gözetmeyi değil aynı iş için yapılan ödemelerdeki cinsiyet ayrımının ortadan kaldırılmasını da hedefliyor. Son dönemde ödemeler bazında kadın-erkek arasındaki ayrımda azalma yaşansa da Avrupa Birliği ülkelerinde aynı pozisyon için kadınlar erkeklerden yüzde 17.5 daha az para kazanmayı sürdürüyor. Veriler, yöneticilerin yüzde 12’sinin kadın olduğunu gösterirken tepe yöneticisi konumundaki kadınların oranı sadece yüzde 3 olarak belirlenmiş durumda.

XS
SM
MD
LG