Erişilebilirlik

Avrupa Nice Saldırısı Sonrası Alarmda


Nice'te 84 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından bir çok ülke de güvenlik önlemlerini artırma kararı aldı. Özellikle Fransa'nın komşuları İspanya, İtalya, Almanya ve Belçika alarma geçti.

İspanya, ulusal güvenlik alarmını dördüncü seviyede tutuyor ancak ülkedeki havaalanları, turistik bölgeler ve alışveriş merkezi gibi insan kalabalığının olduğu yerlerde polis kontrolünü sıkılaştırdı.

İspanya İçişleri Bakanı Jorg Fernandez Diaz da Fransa ile sınır geçişlerinde daha sıkı kontrollerin yapılması konusunda anlaştıklarını açıkladı. Sınırlar Avrupa Futbol Şampiyonası ve Fransa Bisiklet Turu nedeniyle daha serbestti.

Diaz, en yüksek alarm seviyesinin ancak kaçınılmaz bir terör tehdidi söz konusu olduğunda uygulanabileceğini söyledi.

Belçika kutlamaları iptal etmiyor

Belçika ise gelecek hafta yapılacak ulusal kutlamaların iptal edilmediğini ancak güvenlik önlemlerinin artırılacağını duyurdu.

Başbakan Charles Michel, yetkililerin bir araçla kalabalığa yönelik bir terör saldırısı ihtimalini daha önce göz önüne aldığını ama uygun önlemlerle 21 Temmuz'daki kutlamaların yapılacağını söyledi.

Belçika'da saldırı risklerinden ve alarm seviyelerinden sorumlu bağımsız kuruluş OCAM da, güvenlik tehdidini en yüksek seviye olan 4'ün bir altında tutuyor. Başbakan Michel de en yüksek seviye alarm için somut ve kesin saldırısı bilgisinin olması gerektiğini, şu anda böyle bir şey olmadığını belirtti.

İtalya'da da güvenlik güçleri ve yetkililer, her türlü hassas hedefin ve güvenlik önlemlerinin gözden geçiriyor. İçişleri Bakanı Angelino Alfano, ulusal seviyede güvenlik alarmının ikinci en yüksek seviyede olduğunu açıkladı.

Alfano, cezaevlerinde yaptıkları gözlemlerde Müslüman tutuklular arasında, Bastille saldırısını destekleyen olmadığını da söyledi.

2014'te IŞİD'in Batı'ya saldırmak için “araba cihadı” çağrısını hatırlatan Alfano, İtalya'nın özel günlerde ve Vatikan organizasyonlarında ana bulvarları trafiğe kapattıklarını söyledi.

İngiltere diken üstünde

Londra Belediye Başkanı Sadık Han, şehrin güvenlik prosedürünü gözden geçireceklerini açıkladı. Han, polisin başkenti güvende tutmak için mümkün olan her şeyi yapacağını söyledi. İngiltere'de terör tehdidi ve saldırı olasılığı yüksek kabul ediliyor.

Çek polisi de Başkent Prag'daki ve diğer havaalanları, tren garlarında, sportif ve kültürel aktivitelerin olduğu yerlerdeki güvenlik önlemlerini artırdı. Nice'teki saldırıda Çek bir kadının da hafif yaralandığı açıklandı.

Ermenistan, Ukrayna, İsviçre ve Rusya Dışişleri Bakanlıkları da Fransa'daki saldırıda birer vatandaşlarının öldürüldüğünü açıkladı.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG