Erişilebilirlik

Avrupa Mülteci Alımını Yeniden Sorguluyor


Avrupa Mülteci Alımını Yeniden Sorguluyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Paris’teki terör saldırıları, mülteci krizi tartışmasını yeniden alevlendirdi. Saldırganlardan birinin, geçen ay Yunanistan üzerinden Fransa’ya giden Suriye pasaportlu bir mülteci olduğunun anlaşılması, Avrupa ülkelerindeki mülteci karşıtlığını körükledi. Sağ görüşlü siyasi partiler, AB’yle imzalanan mülteci anlaşmasından çekilme çağrısı yapıyor.

Fransız yetkililer, Paris’teki stadyumun önünde kendini havaya uçuran Ahmet El Muhammet adlı intihar bombacısının Suriye’den gelen mültecilerden biri olduğunu doğruladı.

Sahte olduğuna inanılan Suriye pasaportu, saldırganın cesedine yakın bir yerde bulundu.

El Muhammet’in parmak izleri, Ekim’de Yunanistan’a giren 70 mülteciden alınan parmak izlerinden biriyle uyuşuyor.

Fransa’da yaklaşan yerel seçimlerde başarı kazanması beklenen aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi’nin lideri Marine Le Pen gelişmeye tepkili.

Le Pen, “Bu mültecilerin Fransız kentlerine dağılması, teröristlerin sadece başkentin göbeğinde değil, Fransa’nın her yerinde böyle saldırılar yapabileceği korkusunu kuvvetlendiriyor" dedi.

Polonya’da ise, iktidara yeni gelen muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi, AB’yle imzalanan mülteci anlaşmasından çekilebileceğini açıkladı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da, “Mültecileri suçlamak, kurbanları faillerle bir tutmak demektir ki bu yapmamız gereken en son şey” diyerek terör tehdidiyle Avrupa’daki mülteci krizinin birbirine karıştırılmaması konusunda uyardı.

Uzmanlar, Paris saldırganlarının çoğunun Avrupa ülkeleri vatandaşı olduğuna dikkat çekiyor.

Asya Pasifik Vakfı'ndan Sajjan Gohel, “Eğer IŞİD, batıda saldırı düzenlemek istiyorsa, teröristleri mülteci kimliği altında dışarıdan getirmesine gerek yok, çünkü onlar zaten buradalar" diye konuşurken, Uluslararası Af Örgütü'inden Gauri Van Gulik, “İnsan haklarını ihlal etmeden ve korunmaya ihtiyacı olanlara zarar vermeden güvenliğimizi sağlayabilecek bir liderliğe ihtiyacımız var. İşin en ilginç yanı, terörden sorumlu bu kişilerin kendi ülkelerindeki terör, şiddet ve katliamlardan kaçıyor olması" diyerek ani tepkiler konusunda uyarıyor.

Güvenlik uzmanları, IŞİD’in bu saldırılarla Avrupa’daki mülteci krizini daha da tırmandırmayı hedeflediğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG