Erişilebilirlik

Avrupa Kış Saatine Geçiyor


AB üyesi ülkeler 1996 yılından bu yana ortak saat uygulaması yapıyor. Ancak şimdiye dek bu sisteme dahil olan Türkiye'de bundan sonra bütün yıl boyunca ileri saat uygulaması geçerli olacak. Yani Türkiye'de kış saatinin kaldırılmasıyla birlikte Avrupa ülkeleriyle arasındaki saat farkı 2’ye çıkacak. Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, İtalya, İsveç, İsviçre, Danimarka gibi Avrupa ülkelerinden 2, İngiltere’den 3 saat önde olacak.

Almanya’da yapılan kamuoyu araştırmalarına göre halkın yüzde 75’i, 1980’den bu yana Almanya’da aralıksız uygulanan yaz-kış saati modelinin kaldırılmasını istiyor.

Almanya’da ilk 1916 yılında 1’inci Dünya Savaşı sırasında uygulamaya konulan yaz-kış saati uygulamasının amacı olan enerji tasarrufu sağlayıp sağlamadığı da tartışılıyor.

Uzmanlara göre uygulama, uyku problemleri ve ona bağlı olarak psikolojik etkileri ile insan sağlığı üzerinde olumsuzluk yaratıyor. Almanya sokaklarındaki vatandaşlar ise en çok Türkiye ile saat farkının ikiye çıkması sonrasında günlük yaşamlarını etkileyecek sonuçlardan şikayetçi.

Başbakan Angela Merkel iki yıl önce yaz-kış saati uygulamasının kaldırılması konusunda Avrupa Birliği çapında bir girişim başlatmış, ancak diğer ülkelerin desteğini alamamıştı.

Uygulama, gün ışığından daha fazla yararlanmak için ilk olarak Amerikalı politikacı, yazar ve mucit Benjamin Franklin tarafından 1784 yılında gündeme getirilmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG