Erişilebilirlik

Avrupa Erdoğan’dan Uzlaştırıcı Tavır Bekliyor


Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçim sürecini çok yakından izleyen Avrupa Birliği, seçimi kazanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın uzlaştırıcı ve kapsayıcı bir rol oynamasını bekliyor

Son dönemde Türkiye’yle ilişkilerinde gerginliğin yoğun şekilde hissedildiği ve eleştiri dozunu artıran tavrıyla dikkat çeken Avrupa Birliği, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından “uzlaştırıcı ve kapsayıcı” rol beklentisi içine girdi.

Erdoğan’ı ilk kutlayanlar arasında yer alan Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, yayımladıkları ortak açıklamada Erdoğan’ı kutlayarak işbirliğini artırma konusunda sabırsızlandıklarını dile getirdiler.

Türkiye’nin, müzakere sürecinde olan bir aday ülke, bir komşu, önemli bir ticaret ortağı, dış politika müttefiki olarak Avrupa Birliği açısından kilit öneme sahip bir ortak olduğunun belirtildiği açıklamada, uzlaştırıcı ve kapsayıcı role yapılan vurgu, son dönemde Brüksel’in hoşnut olmadığı yaklaşımların da özeti niteliğinde.

Daha önce yaptığı açıklamalarda, siyasi gerilimlerin bir kenara bırakılmasını, toplum içindeki kutuplaşmanın sona erdirilmesini ve diyalog ile uzlaşı kültürünün hakim kılınmasını talep eden Avrupa Birliği, Erdoğan’a yönelik mesajında da “Yeni pozisyonunuzun gerektirdiği uzlaştırıcı rolü sürdüreceğinize ve Türk toplumunun tüm topluluklarını, inançlarını, hassasiyetlerini, düşüncelerini ve yaşam tarzlarını kapsamaya çalışacağınıza güveniyoruz” ifadelerine yer verdi.

Erdoğan’ı kutlayan isimler arasında yer alan ancak bunu resmi açıklama yerine sosyal medya aracılığıyla yapan Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da “Artık Türkiye’nin Avrupa Birliği yolunda ilerlemek için birliğe, reformlara, hukukun üstünlüğüne ve çoğulculuğa saygıya ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’in açıklamasında da Erdoğan’ın “Türkiye’de yaşayan herkesi temsil edeceği” vurgusu dikkat çekti.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG