Erişilebilirlik

AB'den Göçmen Alan Ülkelere $1,1 Milyar


Göçmen krizinin sürdüğü Avrupa’da liderler, kendi ülkelerine yakın yerlerdeki kamplarda kalan mültecilere yardım eden kuruluşlara 1,1 milyar dolarlık yardım yapılması konusunda uzlaştı.

Brüksel’de yapılan acil zirveden çıkan kararı Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk açıkladı.

Tusk, Suriye’deki savaştan kaçan mültecileri barındıran Türkiye, Ürdün ve Lübnan’a para yardımının arttırılması konusunda anlaştıklarını söyledi.

Liderler ayrıca, Kasım sonuna kadar AB uzmanları tarafından sığınmacı koruma programı kapsamına alınmaya uygun göçmenlerin belirlenerek hızla kayıt altına alınabileceği, “hotspot-sıcak noktaların” kurulması kararına da vardı.

Bu adımla, aynı zamanda yalnızca ekonomik nedenlerle Avrupa’ya gitmek isteyen ve siyasi sığınma hakkı elde etme hakkına sahip olamayacak kişilerin de önünün kesilmesi amaçlanıyor.

Tusk, zirvede 120 bin göçmenin Avrupa ülkeleri arasında kota sistemine göre yerleştirilmesi konusunda henüz uzlaşıya varılıp varılmadığını açıklamadı.

Göçmenlerin dağılımı için öngörülen mecburi kota sistemine karşı çıkan dört ülkeden biri olan Slovakya, gerekirse sistemi yargıya götüreceğini ilan etti. Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise Almanya Başbakanı Merkel’in kota uygulamasına desteği nedeniyle “vicdani emperyalizm” yapmakla suçladı.

Kota muhaliflerinden Romanya ise, sistem kapsamında 2 bin 400 göçmeni kabul edeceğini açıkladı. Kota uygulamasına itiraz eden bir diğer ülke olan Polonya ise daha önce kabul ettiği 2 bin mülteciye ek olarak 5 bin mülteciye daha kapılarını açma kararı aldı.

Bugüne dek en fazla sayıda mülteciye sınırlarını açan ülke Almanya. Ancak Almanya İstihbarat Şefi Hans-Georg Maasen, Almanya’da bulunan radikal İslamcılar’ın, yardım bahanesiyle mültecilere yaklaşarak aralarına sızmaya çalışabileceği uyarısında bulundu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG