Erişilebilirlik

Macaristan'da Sığınmacılara Karşı Duvar


Avrupa’da Sığınmacılara Karşı Duvar mı Örülüyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Macaristan mülteci ve göçmen akımını engellemek amacıyla Sırbistan’la sınırına duvar öreceğini açıkladı. Çoğu Ortadoğu’dan ya da Afrika’dan gelen onbinlerce göçmen Türkiye ve Balkanlar üzerinden Macaristan’a giriş yapıyor. Sırbistan karara tepki gösterdi ve planı Naziler’in toplama kamplarına benzetti.

Bu yıl Macaristan’a 60 bine yakın göçmen giriş yaptı. Girişlerin çoğu Sırbistan üzerinden gerçekleşti. Macaristan’daki sağcı hükümet, girişleri engellemeye karar verdi ve 175 kilometrelik sınıra 4 metre yüksekliğinde çit inşa etme kararı aldı.

Macaristan Devlet Sözcüsü Zoltan Kovacs, “Farklı uygarlıklardan gelenler, Avrupa’ya yasadışı biçimde giriyor ve birçok soruna neden oluyor. Batı Avrupa’da yıllardır çözülemeyen sorunlar ortaya çıkıyor. Biz kesinlikle aynı durumun Macaristan’da yaşanmasını engellemek istiyoruz” diyor.

Sınır köyü Asotthalom’da yaşayan köylüler kararı memnunlukla karşıladı.

Zoltan Salinger, “Herkes çocuklarını yalnız dışarı yollamaktan korkmaya başladı. Hiçbir sorun yaşanmamasına rağmen herkes gelenlerden korkuyor”şeklinde konuşuyor.

Sırbistan Başbakanı ise Macaristan’ın açıklamasına öfkeyle yanıt verdi: “Biz duvar örmeyeceğiz. Sığınmacılara kapıları kapatmayacağız. Biz Auschwitz kampı içindeymiş gibi yaşamak istemiyoruz.”

Biz zamanlar Sovyet kontrolu altında bir ülke olan Macaristan’da duvar konusu çok hassas. Julia Ivan, Macaristan Helsinki Komisyonu adlı göçmen haklarını savunan bir kurumda avukat: “Demir Perde’nin düşmesinden, Berlin Duvarı’nın yıkılmasından 26 yıl sonra Macaristan’ın yeni bir Demir Perde ördüğünü, dikenli telli bir çit inşa ettiğini görmek çok üzücü.”

Uluslararası Af Örgütü’nden Anna Shea, Avrupa’nın mültecilere destek olması gerektiğini söylüyor: “Ben bunu ülkelerin sorumluluk almaktan kaçması olarak görüyorum.Kimse isteyerek mülteci olmaz. Herkes vatanında kalmak ister. Ancak dayanılmaz durumlarla karşılaştıklarında başka yerlere giderler.”

Büyük olasılıkla mültecilerin Avrupa’ya gelmeyi sürdürecek. Macaristan yolunda olan Makedonya parlamentosu, Perşembe günü mültecilere kamu ulaşımını kullanarak ülkeden geçiş yapmaları için 72 saatlik süre tanınmasına karar verdi. Bundan önce göçmenler ya yürüyor ya da bisikletle gidiyordu.

Sığınmacıların çoğu Suriye ve Afganistan gibi ülkelerdeki savaştan kaçıyor.

Sığınmacılardan biri, “Afganistan’da Taleban var, DAEŞ var ve insanları rehin alıyorlar. Bombalıyorlar. Çok üzgünüz. Bu yüzden Afganistan’ı terk ettik” diyor.

Yoğunlaşan tartışmalar, Macaristan’da sokak panolarına da yansıyor. Hükümet bu panolara ‘Macaristan’a gelirseniz Macarlar’ın işlerini ellerinden alamazsınız,” yazan posterler asmış. Bunlara farklı tepkiler geliyor.

Krisztian Benyicska, “Hükümetin yaptığı doğrudan yabancı düşmanlığı. Bu en kötüsü. Bence bu söylemlere sempati duyan seçmenleri kendilerine çekmeye çalışıyorlar” şeklinde konuşuyor.

Birleşmiş Milletler ise kendi posterlerini hazırlamış. Bazılarında Afgan bir turist rehberi ve Bengalli bir restoran sahibi gibi başarılı mülteciler sunuluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG