Erişilebilirlik

Avrupa Brüksel Zirvesini Bekliyor


Avrupa Brüksel Zirvesini Bekliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Yunan hükümeti ek yardım paketi alabilmek için yapacağı reformları içeren teklifini AB’ye sundu. Bu yardım paketi IMF’ye borcunu ödeyemeyen Yunanistan için son fırsat olarak görülüyor ve ancak bu şekilde Euro bölgesi dışına itilme ihtimalinin ortadan kalkacağı düşünülüyor. AB, Yunanistan’la ilgili kararını Pazar günü yapacağı zirvede verecek.

AB yanlısı göstericiler Yunan parlamentosu önünde toplanarak hükümetten bir an önce birlikle anlaşma yapmasını ve Euro bölgesinden çıkma olasılığını ortadan kaldırmasını istedi.

Kostas Papadopulos isimli bir gösterici, “Avrupalı doğduk ve Avrupalı kalmalıyız, çünkü bize Avrupa dışında başka bir seçenek yok” sözleriyle neden hükümete baskı yaptıklarını söylüyor:

Yunan hükümeti, reform paketini kendisine tanınan sürenin bitmesinden çok kısa bir süre önce sundu. Şimdi Avrupalı liderler Pazar günkü zirve öncesinde teklifi inceliyor.

Uzmanlar, Yunanistan’ın çöküşün eşiğinde olduğunu söylüyor. Bankalar Pazartesi gününe kadar kapalı kalacak ve yine herkes en fazla 60 Euro çekebilecek. Bankamatiklerin önündeki uzun kuyruklarda halk sakin görünse de, oldukça gergin.

Atina’daki asırlık Varvakios Pazarı’ndaki satıcılar iş yapamamaktan şikayetçi. Nakit sıkıntısı çeken Yunan halkı, mutfak alışverişini önemli ölçüde kısmış görünüyor.

Kriyakos isimli kasap, “Halk korku ve endişe içinde yeni bir anlaşma yapılmasını bekliyor. Bazıları yeniden Drahmi kullanmaya başlayacağımızı söylüyor. Ama kimse gerçeği bilmiyor. Sadece Başbakan Çipras ve ekibi Pazar gününden sonra ne olacağını bilebilir,” diyor.

Anlaşmaya varılamazsa Yunanistan Euro bölgesinden çıkarılabilir. Böyle bir durumda Yunanistan’ı neler bekliyor, kestirmek zor. Ancak kesin olan şey halkın dirayeti.

Yannis Kasidokostas, “Ne olursa olsun üstesinden geleceğiz. Bir baş kesilse dört yenisi gelir. Osmanlı döneminden, Nazi işgalinden geçtik. Bunu da atlatırız,” diyor.

Yunan halkı beş yıldır devam eden kriz sonrasında yeniden tarihi bir dönemin eşiğinde görünüyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG