Erişilebilirlik

Avrupa Borsaları Haftayı Kötü Kapattı


Marsilya'daki G7 toplantısında Fransa Maliye Bakanı Francois Baroin, (sağda) , Amerika Maliye Bakanı Timothy Geithner'ı (solda) dinliyor
Marsilya'daki G7 toplantısında Fransa Maliye Bakanı Francois Baroin, (sağda) , Amerika Maliye Bakanı Timothy Geithner'ı (solda) dinliyor

Yunanistan’ın borçlarını ödeyeme ihtimali Avrupa borsalarında hisse senetleriyle birlikte euronun da değer kaybetmesine yolaçtı.

17 AB ülkesinin para birimi avronun değeri, Japon yenine karşı son 10 yıl, Amerikan dolarına karşı ise son 6 ayın en düşük düzeyine indi.

Londra, Paris, ve Frankfurt borsaları bugün yüzde 4’e yakın değer kaybederken Amerika’da kayıp şu saatlerde yüzde 2 civarında.

Bloomberg mali haber ajansı Atina hükümetinin yılbaşında aldığı 154 milyar dolarlık kredinin borç taksitlerini ödemeye kararlı olduğunu bildirdi, iflas söylentilerini “organize spekülasyon” olarak niteledi. Ajansın haberinde, buna rağmen, Berlin hükümetinin, her ihtimale karşı, Yunanistan’dan alacaklı Alman bankalarını deskteklemeye hazırlandığını da belirtiliyor.

Avrupa borsalarının, Başkan Barack Obama’nın 447 milyar dolarlık istihdam planına sakin yaklaşmaları ve Alman Merkez Bankası Başkanı Juergen Stark’ın Avrupa Merkez Bankası’ndan ani istifasının da bugünkü değer kaybına etkisi olduğu sanılıyor. Stark, Avrupa Merkez Bankası’nın ekonomileri zayıf ülkeleri güçlendirmek için bu ülkelerin devlet tahvillerini satın almasına şiddetle karşı çıkıyordu. Amerika’da ise Obama’nın istihdam paketinin Kongre’den geçip geçmeyeceği, başka bir deyişle Cumhuriyetçi parti tarafından desteklenip desteklenmeyeceği belli değil.

Ekonomi uzmanlarına göre, Marsilya’daki G-7 Maliye ve Ekonomi Bakanları toplantısı öncesi IMF Başkanı Lagarde’ın mali piyasalara güven duyulmadığı yolundaki uyasırı da piyasaları etkiledi.

XS
SM
MD
LG