Erişilebilirlik

Avrupa Birliği’nin Vize Açmazı


AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu, ABD'ye uygulanan vize muafiyetinin askıya alınıp alınmayacağına 12 Temmuz'a kadar karar verecek.
AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu, ABD'ye uygulanan vize muafiyetinin askıya alınıp alınmayacağına 12 Temmuz'a kadar karar verecek.

Türkiye’nin vize muafiyeti için yıllardır kapısını çaldığı Avrupa Birliği şimdi kendi vatandaşları için ABD’nin kapısını çalıyor. AB, ABD vatandaşlarına vize uygulamazken Washington’ın bazı Birlik üyesi ülkelere vize uygulamayı sürdürmesi Brüksel’i adım atmaya zorluyor

ABD’ye verilen iki yıllık süreye rağmen herhangi bir sonuç alınamaması üzerine konuyu masaya yatıran Avrupa Birliği Komisyonu, kurallar gereği geçici askıya alma önerisinde bulunması gerekirken doğrudan bu öneride bulunamadı. Komisyon, topu Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerden oluşan Avrupa Birliği Konseyi’ne atarak üç ay içinde pozisyon belirlenmesini istedi.

Avrupa Birliği kuralları, üçüncü ülkelerin vize muafiyeti konusunda karşılıklılık ilkesine uygun davranmaması halinde ilgili ülkelerin vatandaşlarına vize muafiyeti uygulamasının bir yıllığına geçici olarak askıya alınmasının önerilmesini gerektiriyor. Olası bir askı kararının hukuki, siyasi ve ekonomik etkiler de dikkate alınarak verilmesi gerekiyor. Avrupa Birliği Komisyonu, yaptığı değerlendirmede, ABD vatandaşlarına vize uygulanmasının üç alanda da olumsuz etki yaratacağı sonucuna vardı.

Avrupa Birliği Komisyonu, vize uygulanmaya başlanması halinde Schengen Bölgesi’ne gelen Amerikan vatandaşlarının sayısında yüzde 5’I bulabilecek bir düşüş olabileceğini öngördü. Bunun da ekonomik olarak 1.8 milyar Euro düzeyinde bir kayıp anlamına gelebileceği hesaplanıyor.

Vize muafiyetinin askıya alınmasının stratejik ortak olan Avrupa Birliği ile ABD arasındaki diplomatik ilişkileri olumsuz etkileme potansiyeli taşıdığı da Komisyon’un tespitleri arasında yer alıyor. Bu bağlamda ilk akla gelen potansiyel sorun alanı ise müzakereleri süren ticaret anlaşması TTIP.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun İçişleri, Göç ve Vatandaşlıktan sorumlu üyesi Dimitris Avramopoulos, vatandaşları Schengen Bölgesi’ne vizeden muaf olarak girebilen ülkelere vizesiz seyahat edebilmeyi beklemenin Avrupa Birliği vatandaşlarının hakkı olduğunu belirterek, “Vize mütekabiliyeti, Avrupa Birliği’nin ortak vize politikasının temel unsuru” dedi. Dengeli ve adil bir sonuç peşinde olduklarını söyleyen Avramopoulos konunun bu ülkelerle ikili ilişkilerde gündemin üst sıralarında yer almayı sürdüreceğini belirtti.

Amerikan vatandaşları Schengen Bölgesi’ne vizesiz seyahat edebilirken ABD, Bulgaristan, Kıbrıs, Hırvatistan, Polonya ve Romanya vatandaşlarına vize uygulamayı sürdürüyor. Avrupa Birliği ile Bulgaristan ve Romanya’ya vize uygulamayı sürdüren Kanada ve Hırvatistan’a vize uygulayan Brunei arasında da ABD ile yaşanana benzer sorun yaşanıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG