Erişilebilirlik

Avrupa Birliği, 2012 Nobel Barış Ödülü’nün Sahibi Oldu


Avrupa Birliği 2012 Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.

Oslo’daki Norveç Nobel Komitesi, prestijli ödülün sahibini Cuma günü düzenlediği törenle açıkladı.

Komite, birliğin ve üyelerinin 60 senedir barış, uzlaşma, demokrasi ve insan hakları konularında büyük ilerleme kaydettiğini belirtti.

Komite, ayrıca Avrupa Birliği’nin, içinde bulunduğu zor ekonomik koşullar ve sosyal huzursuzluklara rağmen, Avrupa’yı bir savaş kıtasından barış kıtası haline getiren dengeleyici rolünden bahsetti.

Avrupa Konseyi Başkanı Jose Manuel Barroso, ödülü büyük bir onur olarak tanımlarken, vatandaşlarının ve bütün dünyanın menfaatleri için çalışan bu özgün proje için hakkedilmiş bir ödül olduğunu söyledi.

Norveç’te ulusal yayın yapan NRK, kararın açıklanmasından bir saat önce, kararın 5 üyenin bulunduğu panelde oy birliğiyle verildiğini belirtti.

Pazartesi günü başlayan Nobel ödülleri açıklamalarında ilk olarak tıp ödülü, kök hücre araştırmacıları İngiliz John Gurdon ve Japon Shinya Yamanaka’ya verildi. Fransız Serge Haroche ve Amerikalı David Wineland ise Kuantum parçacıkları üzerine yaptıkları çalışmalarla fizik ödülünü kazandı. Çarşamba günü de Amerikalı Robert Lefkowitz ve Brian Kobilka kimya ödülünün sahibi oldu.

Dün, Çinli yazar Mo Yan, Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmüştü.

Nobel Ekonomi Ödülü, 15 Ekim’de sahibini bulacak.

Ödüle layık görülenler, ödüllerini 10 Aralık’ta Stockholm ve Oslo’da düzenlenecek resmi törenlerde alacak.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG