Erişilebilirlik

Avrupa'da Nüfusun Hızla Yaşlanması Ciddi Bir Sorun


Avrupa'da Nüfusun Hızla Yaşlanması Ciddi Bir Sorun
Avrupa'da Nüfusun Hızla Yaşlanması Ciddi Bir Sorun

Nüfusun yaşlanması Avrupa ülkeleri için gelecekte büyük sorun oluşturacak bir konu. Ayrıca yapılan araştırmalar şu anda 350 milyon olan AB nüfusunun 2050′de 290 milyona gerileyeceğini öngörüyor. Berlin’den Cem Dalaman’ın haberine göre nüfus ve yaşlanma sorununun en yoğun yaşanacağı ülke ise Almanya.

Almanya'da geleceğe dönük demografik öngörüler, bazı siyasetçiler tarafından kabus olarak tanımlanıyor. Federal İstatistik Dairesi'nin verilerine göre, bugün 82 milyonun üzerinde olan Almanya'nın nüfusu 2050 yılında 62 milyona düşecek. Yetkilileri daha da ürküten rakamlar toplumun yaşlanmasıyla bağlantılı. 40 yıl sonra Almanya’da toplumunun üçte biri ise 67 yaşın üstünde, yani emeklilik yaşının üstünde, her yedi kişiden biri ise 80 yaşın üzerindekilerden oluşacak. Buna paralel ortalama yaşam sürelerinin de uzayacağı, bunun erkeklerde 85, kadınlarda 89 olacağı belirtiliyor. Söz konusu sayılar başta ilgili kurumlar olmak üzere siyasetçileri ve ekonomi çevrelerini ürkütüyor.

Almanya’da nüfusunun diğer AB ülkelerinden daha hızlı ve hissedilir bir oranda azalması ile toplumun yaşlanacak olmasının nedenlerinin başında ölüm ile doğum oranları arasındaki açık geliyor. Almanya’da doğan bebek oranı 1,3'te kalıyor, Fransa'daki doğum oranı 1,9. Federal Hükümet’in, yaşlanmaya karşı aldığı önlemler de sonuç vermiyor, ailelerin çocuk yapması için teşvik üzerine teşvik uygulayan ülke, her yıl ailelere 34 milyar Euro ‘çocuk parası’ dağıtıyor. Almanya kadınlara doğum sonrası verilen ücretli izin konusunda da 47 hafta ile dünya çapında zirvede.

Nüfustaki azalmanın yurtdışından alınabilecek göçle de durdurulamıyacağını belirten ve Almanya’nın geleceğine yönelik endişe duyan kurumların başında emeklilik sigortaları olmak üzere sosyal kasalar geliyor. 2050’ye dek çalışabilir nüfusun 50 milyondan 33 milyona gerileyeceği, yaşlı bakımı sigortalarına ilişkin harcamaların ve emekli maaşlarının ödenmesinde büyük sorunlar çıkacağı vurgulanıyor.

Federal İstatistik Dairesi'nin verileri, yardıma muhtaç emeklilerin sayısının hızla artacağını, emekli maaşıyla geçinemediği için devletten sosyal yardım alan yada fakirlik içinde yaşayamak zorunda kalacakların sayısında patlama olacağını gösteriyor. Ömrü boyunca aralıksız çalıştıktan sonra emeklilikte fukaralık çekeceklerin oranı 2050’de yüzde 20 olacak. Sokakdaki vatandaş, yaşlılık dönemini onurlu bir şekilde devam ettirebilmenin şimdiden zorlaştığı görüşünde.

Öte yandan Federal Hükümet, 2011’in ilk haftalarında ülkedeki nüfus, yaşlanma ve fakirlik problemini masaya yatırarak çareler arama kararı aldı. Bu kapsamda yeni bir demografik stratejisi belirlenmesi ve göçmen gençlerin iş piyasası ya da eğitim sistemine kazandırılmasına yönelik yeni adımların atılması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG