Erişilebilirlik

Avrupa 2015'te Büyük Bir Sınavdan Geçti


Avrupa 2015'te Büyük Bir Sınavdan Geçti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

2015’te Kasım ayı sonuna kadar daha güvenli bir yaşam sürmek isteyen Orta Doğu ve Afrikalı 800 bin mülteci, Akdeniz’i geçerek Avrupa’ya ulaştı. Avrupa Birliği, 2016 yılının sonuna kadar Avrupa’ya yaklaşık 3 milyon mülteci daha gideceğini tahmin ediyor. Daha önce hiç bu kadar büyük bir göçmen kriziyle karşılaşmayan Avrupa ülkeleri, güvenlik ve acil yardımlar açısından büyük bir sınavdan geçiyor.

Göçmen akını, Avrupa’nın dış sınırlarını korumak ve krizden etkilenen ülkeler üzerinde oluşan baskıyı azaltmak için daha fazla diyalog ve anlaşma yapılması gerektiğini gözler önüne seriyor.

Ancak Güncel Dünya İşleri Enstitüsü (Institute for Current World Affairs) adlı düşünce kuruluşu uzmanı Edward Joseph, siyasi açıdan duyarlı yaklaşılması gereken bu sorunları yönetmenin çok zor olduğunu söylüyor.

Edward Joseph, “Çok acil olan bu sorun için, dengeli ve kapsamlı bir çözüm bulmalıyız” şeklinde konuşuyor.

Uluslararası Göç Örgütü’nden Luca Dall’Oglio, göçmenlerin Avrupa’ya açılan kilit ülkelerden geçip Batı Avrupa’da istedikleri ülkelere ulaşmasının sağlanması gerektiğini söyledi: “Göçmenler, iltica etmeye zorlandıkları ilk Avrupa ülkesinde eğitim ve iş bularak daha iyi bir yaşam sürme fırsatı yakalayamıyor. Onlara bu fırsatları verebilecek yardımlar yapılmalı.”

Mültecilerin Avrupa’ya yolculuklarında izledikleri rota üzerinde bulunan ülkelerde gerginlik artmaya devam ediyor. Slovenya, Hırvatistan sınırı boyunca dikenli tel inşa ediyor.

Hırvatistan’ın ABD büyükelçisi, Avrupa Birliği’nin derhal gerilimin azaltılması için yardımcı olması gerektiğini söyledi.

Büyüklelçi Josip Paro, “Avrupa ülkeleri ve Brüksel, Balkan ülkelerinin kırılgan ekonomiye sahip olduğunun farkında. Ben Brüksel’in, mülteci krizinin Balkan ülkelerinde ciddi bir ekonomik krize dönüşmesine izin vermeyeceğinden eminim” diyor.

Bu arada, Cenevre’den iyi bir haber geldi. Donör hükümetler, 2016’da Birleşmiş Milletler mülteci yardım operasyonları için, şimdiye dek yapılmış en büyük yardım olan 690 milyon dolar sözü verdi.

Ancak Yunanistan, Makedonya, Sırbistan, Hırvatistan ve Slovenya için, büyük göç dalgasını yönetmek büyük bir siyasi ve güvenlik sorunu oluşturuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG