Erişilebilirlik

AT&T İzleme Programı İçin NSA'ye Yardım Etmiş


AT&T
AT&T

Amerika’nın en büyük ve en eski iletişim şirketi AT&T’nin gizli telefon ve internet izleme programını yürüten Ulusal Güvenlik Dairesi’ne (NSA) önemli oranda yardım sağladığı bildirildi.

New York Times gazetesi, Ulusal Güvenlik Dairesi eski çalışanı Edward Snowden’ın sağladığı belgelerde ulaşılan son bilgilere yer verdi.

Gizli kriptolarda özellikle AT&T’nin adı doğrudan geçmemekle birlikte, kod isimle bildirilen şirket, New York Times gazetesi ve eski istihbarat uzmanlarınca tespit edildi.

Gazete, gizli yazışmaların 2003 ve 2013 tarihleri arasında yapıldığına dikkati çekiyor. Yazışmalarda AT&T şirketinin kendi iletişim ağı üzerinden gönderilen milyarlarca e-posta mesajı NSA’in erişimine açmak için yasal hükümler ve gizli mahkeme emirlerinden yararlanıldığı belirtiliyor. Bu mesajlar, New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nden yapılanları da kapsıyor.

AT&T ayrıca bir milyardan fazla telefon konuşması verilerini de NSA’ye teslim etmiş.

Snowden belgelerine göre NSA AT&T şirketini iç istihbarat faaliyetlerinde sözleşmeli bir taraf değil, “ortak” olarak tanımlıyor.

AT&T sözcüsü, şirketin ulusal güvenliği ilgilendiren konularda bilgi vermeyeceğini açıkladı.

Eski NSA çalışanı Edward Snowden tarafından sızdırılan gizli izleme programıyla mahkeme emri olmadan milyarlarca telefon ve elektronik posta iletişimlerinin izlenmeye alınmasının ortaya çıkmasıyla, çok sayıda kişinin özel yaşam hakkının ihlal edildiği öğrenildi.

NSA, bu gizli izleme programıyla terör eylemlerinden önceden haberdar olduğunu savunuyor.

Eski Başkan George Bush döneminde, 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarının hemen ardından Kongre, Yurtseverlik Yasası adında, kişi hak ihlalleri tartışmalarına yol açan bir yasayı kabul etmişti.

Başkan Barack Obama ise, bu yıl NSA’in elektronik iletişimleri izleme yönteminin reformdan geçirilmesini öngören bir kararnameye imza attı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG