Erişilebilirlik

65. Hükümet Resmen Göreve Başladı


Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), tek başına iktidar olarak yedinci hükümeti için de ezici sandalye çoğunluğuyla TBMM’den güvenoyu aldı.

Anımsanacağı üzere; Ahmet Davutoğlu, 1 Kasım Genel Seçimleri’nde yüzde 40.87 oy oranıyla AKP’nin birinci parti çıktığındaki genel başkanı olarak 64.Hükümeti kurduktan sonra “Benim tercihim değil” diyerek görevini bırakmıştı. Aday olmayacağını belirttiği 22 Mayıs’taki AKP 2. Olağanüstü Kongresi’nde genel başkanlığı Binali Yıldırım’a devrettikten sonra Davutoğlu, bugün Konya Milletvekili olarak halefi için güven oylamasında Meclis’teydi.

TBMM’de bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin 65. Hükümeti için yapılan güven oylamasına, 453 milletvekili katıldı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın yönettiği oturumda, 315 kabul oyu ile AKP tek başına kendi hükümetine güven oyu verdi. Muhalefetten ise 138 ret oyu kullanıldı. Cuma günkü hükümet programı görüşmelerindeki tablonun aksine Bakanlar Kurulu’nun güven oylamasında tam kadro bulunduğu gözlendi. Güven oylamasına, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya gezisi dolayısıyla katılmadı. HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da şehir dışındaydı.

Başbakan Binali Yıldırım, Meclis’ten güven oyu alınmasıyla birlikte resmen görevine başladı. Yıldırım, TBMM’deki kısa teşekkür konuşmasında, selefi Davutoğlu’na ve eski kabine üyelerine teşekkür etti. Yıldırım, “AK Parti hükümetleri olarak bizim bir özelliğimiz var: Seçimlerde ne kadar oy alırsak alalım bu çatı altında güvenoyu aldıktan sonra artık herkesin hükümetiyiz, 79 milyonun hükümetiyiz. Güzel ülkemiz Türkiye’miz, 65’inci Hükümet döneminde çok daha güzel hizmetleri geçmiş dönemde yapılan hizmetlere ilave ederek Mustafa Kemal Atatürk’ün 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla yürüyecektir.

Demokrasimizi daha da ileri düzeye taşıyacağız. İnsan hak ve hürriyetlerini çok daha geliştireceğiz. Milletimizin birliği, beraberliği, kardeşliğinin daim olması için gece gündüz demeden çalışacağız. Milletimizin barışı, huzuru için hayatını seve seve veren şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Gazilerimize acil şifalar temenni ediyorum” diye konuştu.

Yıldırım, teşekkür konuşması sonrasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve muhalefet sıralarında bulunan grup başkanvekillerinin elini tek tek sıktı. Ardından Yıldırım ve Bakanlar Kurulu üyeleri, teamüller uyarınca Anıtkabir’i ziyaret etti. Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktıktan sonra Yıldırım, Misak-ı Milli Kulesi’nde Anıtkabir Özel Defteri’ne Ata’ya hitaben sözler kaleme aldı. Yıldırım, “Türkiye Cumhuriyeti 65. Hükümeti görevine başlamış bulunmaktadır. Türkiye'yi yönetme görevini üstlenmiş hükümet olarak ülkemizi yüceltmeye milletimizin itibarını artırmaya devame edeceğiz. Ülkemize hizmet etmeye kararlıyız. Bütün gayretimiz vatandaşlarımızın barış içinde yaşadığı itibarlı bir Türkiye için. Demokratik standartları ileri bir seviyeye ulaştırmanın mücadelesini sürdüreceğiz. Bu vesileyle sizi rahmet ve minnetle yad ediyoruz” diye yazdı.

Ekonomi dümeninde Şimşek kaldı

Bu arada Başbakan Yardımcılıkları için görev dağılımı da bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası ile birlikte kamu bankaları yönetimi, Mehmet Şimşek’e bağlanarak, 65. Hükümet’teki ekonomideki koordinasyon sorumluluğu yeniden kendisine teslim edildi. Ancak Nurettin Canikli’ye de Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun bağlandığı görüldü.

Geçtiğimiz hükümette olduğu gibi Numan Kurtulmuş’un Hükümet Sözcüsü sıfatını koruyacağı da kesinlik kazandı.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün ise bizzat Başbakan Yıldırım’a bağlandı.

Veysi Kaynak’a, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Kişisel Verileri Koruma Kurumu yanı sıra Türkiye’deki mülteci krizinin yönetiminden sorumlu Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı bağlandı.

Tuğrul Türkeş, Kıbrıs’tan sorumlu isim oldu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG