Erişilebilirlik

60 Bin Kişi Halep Kırsalından Kaçıyor


Halep çevresi sık sık hava saldırılarının hedefi oluyor
Halep çevresi sık sık hava saldırılarının hedefi oluyor

Rusya hava kuvvetleri destekli Suriye ordusunun Halep’in güneyine yaptığı operasyon göçe neden oluyor. Yaklaşık 60 bin kişi, ülkenin kuzeyinde doğru gidiyor. Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Mustafa Abdurrahman, göçenlerin hedefinin Türkiye olduğunu söylerken Tarık Silo Cevizci, söz konusu grupların geri dönmek üzere topraklarını terk ettiği görüşünde.

Rusya’nın devreye girmesi Suriye’deki iç savaşın seyrini etkiledi. Rus savaş uçaklarının hava desteğine sahip Suriye ordusu, Halep’in güneyindeki kırsal bölgeye geniş çaplı bir operasyon başlattı.

Hürriyet gazetesine konuşan Suriye Türkmen Meclisi Yürütme Kurulu Başkanı Abdurrahman Mustafa, çatışmaların ortasında kalan 50 bin kişinin Türkiye’ye geçmek üzere ülkenin kuzeyine doğru yöneldiğini belirtti.

Abdurrahman, Bayırbucak Türkmenleri’nin de Esat, Rusya ve IŞİD saldırıları altında zor günler yaşadığını söyledi.

Cevizci: Çatışmalardan etkilenenlerin hedefi Türkiye değil

Amerika’nın Sesi’nin ulaştığı Suriye Türkmen Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Tarık Silo Cevizci ise alandan aldığı bilgileri şöyle aktardı.

‘‘Halep’in güney kırsalında yaşayan 60 bin kişi bombardıman ve çatışmalardan etkileniyor. Bunlar savaşın tarafı değil, orada yaşayan insanlar. Bunlar ülke içinde yer değiştiriyor. Suriye’nin kuzeyine doğru yani Türkiye sınırına yakın görece güvenli alanlara gidiyorlar. Ama hedefleri Türkiye’ye geçmek değil. ‘Çatışmalar burada 5-10 gün sürecek ve sonunda ‘ya Esat ya da muhalifler kontrolü sağlayacak olacak biz de evimize geri döneceğiz’ diye düşünüyorlar. Alandan bana gelen bilgilere göre hedef, Türkiye değil.’’

Cevizci, Rusya hava kuvvetlerinin IŞİD’in kontrolünde olan bölgeler yerine ‘ılımlı’ olarak tarif ettiği Ahrar üş-Şam, Fetih Ordusu ve Nusra güçlerinin hakim olduğu alanlara operasyon yaptığının altını çiziyor.

Cevizci: Suriye Demokratik Güçleri’nin hedefi Rakka

Suriye Türkmen Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi, PYD’nin IŞİD’in kontrolünde olan Cerablus’a saldırı ihtimalinin şimdilik rafa kalktığını söylüyor.

‘‘Farklı bir proje ortaya kondu. Biliyorsunuz PYD ile Suriye Arap Koalisyonu adı verilen oluşum ve Süryani Askeri Konseyi, Suriye Demokratik Güçleri ismi altında birleştirildi. Bunlara Amerika Birleşik Devletleri destek verdi. Burada PYD lider değil kurucu üye. Bu yapıya 120 ton silah yardımı yapıldı. Bunlar Rakka’ya yürüyecekler diye biliniyor. Eğer Rakka’yı alırlarsa oradan Cerablus’a gidebilirler ama ilk hedef Rakka.’’

Cevizci: 2 yıl sonra Esad ya devre dışı kalacak ya da sıradan bir parti liderine dönüşecek

Esat’ın Moskova ziyaretinin sahada savaşan muhalifler nezdinde moral bozukluğu yaratmayacağını vurgulayan Suriye Türkmen Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi, Esat’lı geçiş formülü hakkında şunları söyledi.

‘‘Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sırasında ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin Rusya’yla temel ilkelerde anlaştık demesinden sonra Obama ve Putin baş başa görüştü. Bu görüşmeye ilişkin bir açıklama yapılmadı. İki gün sonra Rusya’nın hava operasyonu başladı. Ardından Esat’lı iki yıllık geçiş gündeme geldi. Bu iki yılda şu görülecek. Ya Esat iki yıl sonra tamamen devre dışı kalacak ya da çok partili Suriye’de bir siyasi aktör olarak devam edecek. Yani Baas Partisi’nin lideri olacak. Asla şimdiki pozisyonunda olmayacak."

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG