Erişilebilirlik

Atmaca: 'Kerry’nin Türkiye Ziyareti Önemli'


Hacettepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim üyesi Dr. Ayşe Ömür Atmaca, Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Türkiye’yi de içine alan Avrupa ve Ortadoğu gezisini değerlendirdi.

Amerika’nın Sesi Türkçe Bölümü’nden Hülya Polat’ın sorularını yanıtlayan Dr. Atmaca, şöyle konuştu: “ABD Dışişleri Bakanı ziyaretinde Amerika’nın dış politikasında da önemli konuların başında gelen Suriye krizi ve Ortadoğu Barış Süreci gibi konuları ele alacak. Türkiye’ye 1 Mart’ta gelecek Kerry. 1 Mart 2003’te Türkiye’yle Amerika arasında en büyük güven krizi yaşanmıştı. Kerry bunun 10’uncu yıldönümünde geliyor. Bu yüzden sembolik bir önemi var. Konuşulacak en önemli konu, Suriye meselesi. Kerry’nin Roma’daki durağında Suriyeli muhaliflerle masaya oturacağı konuşuluyor. Suriye krizinde Amerika’nın ve Türkiye’nin konuya yakalaşımı arasında derin ayrılıklar olduğunu biliyoruz. Türkiye özellikle Amerikan seçimlerinden sonra Obama yönetiminin Suriye’ye karşı doğrudan müdahaleyi de içeren daha önemli adımlar atacağını düşünüyordu, böyle bir beklentisi vardı. Ancak bunun gerçekleşmediğini görüyoruz. Obama yönetimi yine doğrudan askeri müdahale ya da daha önce Bush yönetiminin kullandığı tek taraflı önleyici saldırı gibi araçlar yerine diplomasiyi tercih ediyor. Kerry’nin Suriye konusunda bir çözüm planı üzerinde çalıştığını biliyoruz. Ancak planın içeriği hakkında bilgimiz yok. Planı Avrupalı liderlerle ve bölge liderleriyle ele alacak. Bir dinleme gezisi bu. Kerry, liderlerin görüşlerini almak istiyor. Ancak ben Türkiye’nin beklentilerini çok gerçekleştireceğini düşünmüyorum Amerikan yönetiminin çünkü hala Suriye’ye müdahale konusunda çok isteksiz. Özellikle önemli bir insani kriz yaşanmadığı sürece, bir kimyasal silah, biyolojik silah kullanımı gibi çok önemli bir insani kriz yaşanmadığı sürece de müdahale etmeyecek. Tarafları diplomatik çözüme doğru götürmeye çalışacak.”

Dr. A. Ömür Atmaca’ya göre artık Amerikan yönetimi sadece Esat’ın gitmesinin yeterli olacağını, rejimin gitmesi gerekmediğini düşünmeye başladı. Kerry’nin Türkiye ziyaretinde İran konusu da gündeme gelecek. İran konusu Dr. Atmaca’ya bakılırsa, Türkiye’yle Amerika arasında önemli görüş ayrılıklarının bulunduğu bir mesele: “Türkiye İran konusunda bir ikilemin içinde” diyen Ömür Atmaca, Ankara’nın bir yandan NATO koruması altına girerken, diğer yandan bazı konularda Amerika’yla birlikte hareket ettiğine dikkati çekiyor.

Dr. Ömür Atmaca’yla yaptığımız söyleşinin tamamını aşağıdaki ses dosyasından dinleyebilirsiniz:

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG