Erişilebilirlik

‘Ateşkes İhlallerini Araştıracağız’


‘Ateşkes İhlallerini Araştıracağız’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’de ateşkes ihlali iddialarının her birini araştıracaklarını ve ABD ile Rusya’nın, ülkedeki operasyonların sadece IŞİD ve El Nusra’yı hedef aldığından emin olmaya yönelik bir mekanizmayı hayata geçirmeye çalıştığını bildirdi.

Kerry, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlediği ortak basın toplantısında Suriye’deki ateşkesin uygulanma süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile konuyla ilgili görüşmeler yaptığını aktaran Kerry, Lavrov ile her iki taraftan gelen ateşkes ihlali iddialarını çok ciddiye almalarına karşın bunları basın önünde tartışmamayı kararlaştıklarını belirtti.

“Bunları (ihlalleri) gidermek için çalışmak istiyoruz ve bunu yapacağımız süreç üzerinde anlaştık” diyen Kerry, süreci izlemek üzere Cenevre ve Ürdün’ün başkenti Amman’da ekipler bulunduğunu ve bu ekiplerin hem kendi aralarında hem de Suriye halkıyla temas halinde olduğunu kaydetti.

Kerry, “Her bir ihlal iddiasını araştıracağız ve (Suriye’deki) misyonların El Nusra ya da DAEŞ’e karşı misyonlar olduğunu garanti etmede bize yardımcı olacak bir yapının hayata geçirilmesi için daha da fazla çalışacağız” diye konuştu.

Kerry, şu aşamada ateşkesi bozacak düzeyde bir ihlalin yapıldığına yönelik bir kanıta sahip olmadıklarını da söyledi.

Hedefin, ateşkesi yıpratma arayışlarına girmek değil, ateşkesi korumak olduğunun altını çizen Kerry, ateşkesin devreye girmesinden sonra on binlerce Suriyeli’ye insani yardımların ulaştırıldığı haberlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kerry bununla birlikte, Esat rejimi yetkililerini bazı insani yardımları engelleme ve el koymakla eleştirdi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG