Erişilebilirlik

Atatürk Ölümünün 77. Yılında Anıldı


Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 77. yıldönümünde törenlerle anıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve devlet erkanı Anıtkabir’de düzenlenen törenlere katılırken Atatürk’ün son nefesini verdiği Dolmabahçe Sarayı da yurttaşların yoğun ilgisine sahne oldu.

Her yıl olduğu gibi bu yılda Atatürk’ün öldüğü saat olan 9.05’te yurt genelinde kornalar, sirenler çalındı, saygı duruşu yapıldı. Birçok televizyonda Atatürk’le ilgili programlar yayınlandı.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nun Atatürk'ü anmak için ATO Congresium'da düzenlediği törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kurtuluş Savaşı’nın Türkleri vatansız bırakmak isteyenlere karşı Atatürk önderliğinde verildiğine dikkat çekti.

Erdoğan: “Amaç bizi Anadolu’da sıkıştırmak değil boğmaktı”

Erdoğan, “Gazi Mustafa Kemal'in 1919'da başlayıp 1923'te cumhuriyeti kurarak taçlandırdığı o büyük mücadelesi de milletimizi vatansız bırakmaması mücadelesi değil miydi? Avrupa'nın içlerinden Afrika'nın ortalarına kadar uzanan Osmanlı'yı yok etme çabasının son ve nihai hedefi Anadolu'ydu. Amaç bizi Anadolu'ya sıkıştırmak değil, bizi Anadolu'da boğmaktı. Bizi vatansız bırakmak isteyenleri Gazi Mustafa Kemal'in önderliğinde verdiğimiz o büyük mücadele sayesinde kanımızla, canımızla durdurduk,’’ dedi.

Erdoğan: “Türkiye Cumhuriyeti son devletimiz tüm gücümüzle sahip çıkacağız”

Cumhuriyet’i savunurken Osmanlı ve Selçuklu’nun reddedilmesinin mümkün olmadığını belirten Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin gücünün bu devamlılıktan kaynaklandığını ifade etti.

“Biz bir kabile devleti değiliz. Biz asil bir ecdadın devamı olan bir devletiz. Elbette son devletimiz cumhuriyetimize tüm gücümüzle sahip çıkacağız. Türkiye Cumhuriyeti, 78 milyonun tamamının sahip çıktığı, benimsediği, kendini vatandaşı olarak gördüğü devletimizin adıdır. Bundan geriye gidiş asla söz konusu değildir. Tam tersine cumhuriyetimizi büyütmek, güçlendirmek, geliştirmek için hep birlikte tüm imkanlarımızla, tüm samimiyetimizle çalışmaya devam edeceğiz. Aynı şekilde demokrasi, insan hakları, hukuk devleti ilkeleri konusunda da en küçük bir şüphe ve tehdit söz konusu değildir.’’

Erdoğan: Rejim endişelerini gündemden çıkarmalıyız

Rejim endişelerinin gündemden çıkarılması gerektiğini savunan Erdoğan, “Cumhuriyetin ilk dönemindeki endişeleri ve hassasiyetleri anlıyoruz. Bu endişelerin ürünü olan pek çok uygulamanın cumhuriyetin benimsenmesi ve güçlenmesi sürecini uzattığını da kabul etmek durumundayız. Ama artık bunları geride bırakmamız gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti, 92 yıllık tarihinin en büyük başarılarını son 13 yılda hayata geçirmiştir. Peki bu dönemde cumhuriyetimiz en küçük bir kayıp yaşadı mı? Bunu birileri bize ispatlasın, görelim. Öyleyse artık rejim endişelerini gündemimizden çıkarmalıyız. Bunları konuşarak birbirimizi yormaya gerek yok. Artık geleceğe kilitlenme zamanıdır,’’ dedi.

İsim vermeden başkanlık sistemine dair tartışmalara da değinen Cumhurbaşkanı, millete güvenmek ve nihai kararı millete bırakmak gerektiğini söyledi.

Davutoğlu: “Atatürk bugünkü perspektifle yeniden değerlendirilmeli”

Başbakan Ahmet Davutoğlu da 100 yıl önceki tarihi akışa derin izlen bırakan bir neslin temsilcisi olarak nitelediği Atatürk’ün bugün perspektifle yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Davutoğlu, ‘‘Geçtiğimiz hafta 1 Kasım'da 'Hakimiyet bila kayd-u şart milletindir' diye kurulan bir cumhuriyetin demokrasiyle taçlanması neticesinde milletimizin duyduğu güvene mazhar olmak bakımından büyük bir onurla ağır bir sorumluluğu üstlenmenin bilinciyle huzurunuzdayım. Kendimize güveniyoruz. Özgüvenimiz sağlamdır,’’ dedi.

Genelkurmay 1939’daki anma töreninin görüntülerini yayınladı

Genelkurmay Başkanlığı ise Atatürk’ün ölümünün 77. yıldönümünde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusunun vefatının birinci yılında Etnografya Müzesi’nde yapılan anma töreninin görüntülerini yayınladı. Bir dakika otuz dokuz saniyelik görüntüde önce dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile devlet erkanının ardından da vatandaşların Atatürk’ün naaşının bulunduğu müze önüne yaptığı saygı yürüyüşü yer alıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG