Erişilebilirlik

At Eti Skandalı Büyüyor


At Eti Skandalı Büyüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00
İngiltere ve İrlanda’da patlak veren, İsveç mobilya devi İkea’nın mağazalarındaki restoranlarda sattığı köftelerde de tespit edildikten sonra giderek yayılan at eti skandalı, Avrupalı tüketicileri tedirgin etmeye devam ediyor. DNA testleri sonucu içine at eti karışmış dana etinin Avrupa Birliği’nin 13 ülkesindeki süpermarketlerde satıldığı ortaya çıktı. Marketler, okullar ve hastaneler harekete geçti. Uzmanlar, Avrupa’nın karmaşık gıda arz zincirinin daha sıkı denetlenmesi gerektiğini savunuyor.

Ocak ayında İngiltere ve İrlanda’da başlayan at eti skandalı kısa sürede tüm Avrupa Birliği’ne yayıldı. DNA testleri sonucu hamburgerler dahil bazı ürünlerin yüzde 30 oranında at eti içerdiği anlaşıldı. İçinde at eti olan ürün listesine dondurulmuş lazanya, tortellini makarnası ve bolonez sosu da eklendi.

Avrupa Birliği Polis Teşkilatı Europol, Avrupa çapında soruşturma yürütüyor. İngiltere ve Galler’de ucuz at etini dondurulmuş dana eti olarak satan üç kişi tutuklandı. Tutuklananlar, et toptancısı Spanghero’nın Romenler’den aldığı at etini dana eti olarak etiketlemekle suçlanıyor. Şirket iddiaları reddediyor. Almanya, Danimarka ve Macaristan’da şüpheli ürünler toplatılıyor.

Berlin’de tüketici güvenliği uzmanları tüm et ürünlerini kontroldan geçirdiklerini bildirdi.

Gıda güvenliği uzmanları, süparmarketleri, fiyatları aşağı çekmek ve toptancıları sıkıştırmakla suçluyor. Bazılarıysa dikkatsiz ve umursamaz denetçileri sorumlu tutuyor. Kandırıldıklarını iddia eden süpermarketlerse daha sıkı denetim yapacaklarını bildiriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG