Erişilebilirlik

Asyalılar Bir Numaralı Piyano Müşterisi


Asyalılar Bir Numaralı Piyano Müşterisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Piyano, yıllardır Amerikalılar'ın evlerinin değişmez bir parçası oldu. Ancak çocukların piyano çalmaya ilgisinin azalması nedeniyle piyano satışlarında düşüş gözlemleniyor. Asya kökenli Amerikalılar ise piyano sektörünün en önemli müşteri kitlesi haline geldi

Maryland’deki Piyano Tasfiye Merkezi çalışanları, her zaman olduğu yine yoğun bir gün geçiriyorlar. Mağazanın sahibi 40 yaşındaki Nick Margaritas, geleceği konusunda kaygılı.

Washington bölgesindeki en büyük mağazalardan biri olan ve Steinway, Yamaha, Kawai gibi ünlü markaları satan Piyano Tasfiye Merkezi yakında kapanacak.

Nick Margaritas, gençliğinde piyano sektörünün fırsatlarla dolu olduğunu söylüyor: “1974’te mezun olduktan sonra, piyanomu gazete ilanıyla sattım. İlk teklif verene sattım. Ama 27 kişi aramıştı.”

Daha sonra yerel bir gazeteye “500 piyanoya ihtiyaç var” ilanı veren Margaritas, bir daha hiç ilan vermek zorunda kalmadığını çünkü piyano satmak ve almak isteyenlerin sıraya girdiğini söylüyor.

Ama artık işler değişmiş.

Mağazanın köpeği Trapper satışlarda önemli rol oynamış. Çocuklar Trapper ile oynarken, aileleri piyano alış-verişi yapıyormuş. Trapper hala eğlenceli olsa da artık mağazaya daha az çocuk geldiğini söylüyor.

Margaritas, piyano sektöründe küçülme yaşansa da, Asya kökenli Amerikalıların sektöre ilgisinin dikkat çekici düzeyde arttığını söylüyor.

Angelica Frude dokuz yaşında. Angelica piyano çalmayı üç yıl önce Yevgeniya Oleshkevich’ten öğrenmiş. Oleshkevich, 1991’te Amerika’ya geldiğinden beri piyano öğretmenliği yapıyor: “Asyalı aileler, piyanonun önemini anlıyor. Piyanoya veya derslere para vermekten kaçınmıyorlar çünkü bunun çocukları için eşsiz bir yatırım olduğunu biliyorlar.”

Angelica’nın annesi Flora Zheng, kızının daha iyi piyano çalmaya başlamasıyla, daha pahalı bir piyano almaya sıcak bakmaya başlamış: “Angelica’nın piyanoya verdiği zamanı, emeği ve sabrı düşününce, onun bu tutkusunu maddi ve manevi olarak desteklemekte tereddüt etmiyoruz. Ailesi olarak, Angelica’nın hayat boyu en sadık dinleyicisi ve destekçisi olmak istiyoruz.”

Ancak Asya kökenli ailelerin piyanoya artan ilgisi, Margaritas’ın mağazasını kurtarmaya yetmemiş. Mağaza yakında kapanacak. Amerikalıların yeniden piyanoya ilgisi artana kadar da belki hiç açılmayacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG