Erişilebilirlik

Asyalı Erkeklerin Dörtte Biri Tecavüzcü


Altı Asya ülkesinde yapılan bir ankete göre bu ülkelerdeki yaklaşık her dört erkekten biri yaşamlarında en azından bir kez birine tecavüz etmiş

Altı Asya ülkesinde yapılan bir ankete göre bu ülkelerdeki yaklaşık her dört erkekten biri yaşamlarında en azından bir kez birine tecavüz etmiş.

Bir süre önce Lancet Küresel Sağlık dergisinde yayınlanan araştırmaya, Bangladeş, Çin, Kamboçya, Endonezya, Sri Lanka ve Papua Yeni Gine’de 10 binden fazla erkek katıldı. Katılanların yüzde 10’u partnerleri olmayan bir kişiyle zor kullanarak cinsel ilişkiye girdiğini söyledi. Ancak partnerlerle zor kullanarak cinsel ilişkiye girenler de de bu rakamın üzerine eklenince oran yüzde 24’e tırmanıyor.

Araştırmaya katılanların yarıya yakını birden fazla kadına tecavüz ettiklerini söyledi. Çoğunluk, eylemleri sonucunda herhangi bir yasal işlem görmediklerini bildirdi.

Araştırmacılar anketin, ülkelerde genel tecavüz oranlarını tam olarak yansıtmadığını çünkü anketin dokuz mekana sınırlı olduğunu söylüyor ve asıl hedefin tecavüzleri ve kadına karşı şiddeti engellemek olduğuna dikkat çekiyor.

Araştırma, kadına karşı şiddetle özdeşleşen farklı etmenler olduğunu belirledi. Çocuklukta tacize uğramak, alkol kullanımı, yoksulluk ve bölgesel çatışmalar, bu etmenlerin bazıları.

Ankette tecavüz sözcüğü kullanılmayarak katılanlar güvence altına alındı. Bunun yerine erkeklere yaşamları boyunca bir kadını iradeleri dışında sekse zorlayıp zorlamadıkları soruldu.

Ankette böyle bir eylemi gerçekleştirdiğini söyleyenlerin dörtte üçü bunu cinsel dürtülerini tatmin etmek için yaptığını söyledi. Yüzde 60 tecavüz etmelerinin nedenini “eğlence” olarak bildirdi. Yüzde 40 ise bunu bir kadını cezalandırmak için gerçekleştirmiş.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG