Erişilebilirlik

Asya'da Gerginlik Yaratan Ziyaret


Japonya Başbakanı Shinzo Abe (ortada) tepki yaratan savaş tapınağını ziyaret ederken
Japonya Başbakanı Shinzo Abe (ortada) tepki yaratan savaş tapınağını ziyaret ederken
Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin Tokyo’da Güney Kore ve Çin tarafından ülkenin emperyalist askeri geçmişinin simgesi olarak görülen bir savaş tapınağını ziyaret etmesi büyük tepki yarattı.

Güney Kore ve Çin, 2006 yılından bu yana bir Japon Başbakanı tarafından Yasakuni tapınağına ilk kez yapılan ziyareti hemen kınadı.

Güney Kore ve Çin’den gelen tepkileri önemsemeyen Başbakan Abe, ziyaretin siyasi bir amacı olmadığını, sadece savaşlarda yaşamlarını yitiren 2,5 milyon Japon’a saygı sunmayı amaçladığını savundu. Ölenlerin huzur içinde yatmaları için dua ettiğini de belirten Başbakan Abe, kendisini insanların savaşlardan uzak bir hayat yaşamasına adadığını da söyledi.

Japon Büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağıran Pekin hükümeti, tapınağa yapılan ziyareti şiddetle protesto ettiğini ve kınadığını açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Japon Büyükelçisine bu durumun Japonya’yı “tehlikeli bir yöne soktuğunu” ve Tokyo’nun bunun siyasi sonuçlarından sorumlu olacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Yi’den önce bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Qin Gang, ziyareti “Çin halkının kesinlikle kabul edemeyeceği bir davranış” olarak değerlendirmişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG