Erişilebilirlik

Astım Hastalarını Sevindirecek Araştırma


Cleveland Kliniği’nde geliştirilen yeni bir tedavi yöntemi, ağır astım hastalarına umut ışığı olacak nitelikte. Birkaç yıldır klinik deneylerde kullanılan yöntem, birçok astım hastasının hayatını değiştirebilir.

Astım ağırlaştıkça hastalar için yaşam da zorlaşıyor. Karen Ecker, astım krizlerini önlemek için kendisini adeta dış dünyadan soyutlamış: “Dışarıya maskesiz çıkamıyordum. Evimde hapis gibiydim.”

Ağır astımı olanların solunum yollarını açmak için güçlü ilaçlar kullanmaları gerekiyor, ancak bazen bu bile yeterli olmuyor.

Karen Ecker, “Parfüm, losyon ya da oda kokuları bile bazen ciddi astım krizine girmeme yol açıyor. Böyle durumlarda acil servise gitmek zorunda kalıyorum,” diyor.

Ecker sadece evden çalışabiliyor. Ancak en zoru, kızına arzu ettiği gibi bakamamak: “Astıma yakalandığımda kızım 2 yaşındaydı. Öksürük tutmadan kızıma ne kitap okuyabiliyor ne de şarkı söyleyebiliyordum.”

Ecker şimdi kızı ve köpeğiyle açık havanın tadını çıkarıyor. Hayatındaki bu değişimiyse “bronşiyal termoplasti” adlı ilaçsız tedavi yöntemine borçlu. Cleveland Kliniği’nden Doktor Sumita Katri, “Bu yöntemde akciğer çeperlerine ve solunum yollarına ısı uyguluyoruz. Böylece buralardaki kasları inceltiyoruz,” diyor.

Bronşiyal termoplasti tedavisinde hastanın solunum yoluna bir kateter gönderiliyor ve kaslara ısı uygulanıyor.

Tedavi, üç ayrı seansta tamamlanıyor. Her seansta akciğerlerin ayrı bir bölümüne tedavi uygulanıyor.

Birçok hasta son seanstan önce kendini iyi hissetmeye başlıyor.

Doktor Khatri, “Bu, astımın tamamen yok olduğu ya da hastanın bir daha astım krizi geçirmeyeceği anlamına gelmiyor. Astım krizleri devam etse de krizin şiddeti ve süresi azalıyor,” diyor.

Cleveland Kliniği’nde doktorlar bronşiyal termoplasti tedavisinden en çok hangi hastaların yararlanacağını araştırıyor. Tedaviyi gören birçok hasta memnun: “Yeni bir hayatım oldu. Bu beni çok duygulandırıyor.”

Tedaviden sonra astım krizi geçirmeyen ve solunum açıcı spreyini çok az kullanan Ecker sıradan da olsa, şimdi istediği birçok şeyi yapabiliyor.

Astım Hastalarını Sevindirecek Araştırma
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG