Erişilebilirlik

"Astana’da Terör Örgütleri Masada Olacaksa DEAŞ Ve Nusra Da Davet Edilsin"


Turkey Syria Aleppo
Turkey Syria Aleppo

Suriye sorununun çözümü için Kazakistan’ın başkenti Astana’da 23 Ocak’ta düzenlenmesi planlanan zirve için geri sayım sürüyor.

Dün Moskova’da bir araya gelen Rusya, İran ve Türkiye dışişleri bakanlıklarından temsilciler Amerika Birleşik Devletleri’nin de davet edilmesi konusunda fikir birliğine vardılar.

15 Ocak’ta Paris’de düzenlenecek Ortadoğu Barış Zirvesi’ne katılmak üzere Türkiye’den ayrılmadan önce basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'yi İran, Türkiye ve Rusya’nın ortak bir şekilde davet edeceğini teyit etti.

Çavuşoğlu: Ateşkes ihlalleri büyük oranda rejim kaynaklı

Dışişleri Bakanı, “Biz Rusya’yla bir süreç başlattık. Buradan da netice aldık. Halep’ten insanların kurtarılması, sonra ateşkesin ülke geneline çatışma yayılması ve siyasi sürece geçilmesi gibi. Epeyce ihlaller var. Yüzde 80, yüzde 90 oranında rejimin ve onun yanındaki grupların ihlal ettiğini görüyoruz. Ama süreç zor da olsa devam ediyor. Şimdi Astana süreci var. Buraya kimler katılacak? BM ve ABD’nin katılması konusunda hemfikiriz. Daveti hep birlikte yapacağız” dedi.

Bir gazetecinin “ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, düzenlediği basın toplantısında bir açıklama yaptı. PYD'nin sahada temsiliyeti olduğunu, Suriye'de barış görüşmeleri sağlanacaksa mutlaka Suriye'deki tüm gruplarında dinlenmesi gerektiğini belirtti. Bu konudaki düşüncenizi almak isterim” şeklindeki sorusuna Çavuşoğlu şöyle yanıt verdi:

“Amerika, o zaman DAEŞ’i de davet etsin. ABD’yi davet edeceğiz Astana’da olacak. ABD’nin rolünü katkısını inkar etmiyoruz. Yeni yönetimden terör örgütleri ile işbirliğine son vermesini bekliyoruz. Bir terör örgütünü masaya davet edeceksen o zaman DEAŞ’i de Nusra’yı davet edin. Çok anlatmamıza rağmen şu andaki yönetim giderayak hatalar yapıyor. Bu yanlışlar Türk toplumunda derin yaralar açıyor. Biz yeni dönemde ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz Birbirine güvenen müttefik gibi devam etmek istiyoruz.”

“ABD’nin YPG’ye verdiği silahlar PKK’nın elinde” iddiası

Çavuşoğlu, Türkiye’nin bir süredir dile getirdiği “ABD, PKK’ya destek veriyor” iddiasını yineledi.

Dışişleri Bakanı, “Şu andaki yönetimin PKK'ya YPG aracılığıyla destek vermesi, YPG'ye verdikleri silahlar PKK'nın elinde. Türkiye'deki terör saldırılarının sorumluları Kayseri, İstanbul Beşiktaş, stadının yanındaki saldırı geçen seneki Ankara'daki saldırılar, bunların hepsi YPG kamplarından geliyor. YPG ile PKK'nın bir farkı yok. Önemli bir müttefikimizin, stratejik ortağımızın destek vermesi bizim içinde kabul edilebilir değil. Son Fırat Kalkanı Operasyonu da bir kere daha gösterdi. YPG’nin amacı DEAŞ’le mücadele etmek değil, Suriye’yi bölmektir. Astana'da YPG olmayacak. Neyi müzakere edecek? Suriye topraklarından şu kadarını istiyorum, petrolün ve diğer kaynakların olduğu yerler benim olsun, gerisi sizin olsun mu diyecek?” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Astana Zirvesi öncesi Türkiye’nin Suriye’deki muhalif örgütlerin toplantılara ev sahipliği yaptığını söyledi. Suriyeli muhaliflerin ihlaller nedeniyle sıkıntı yaşadığını vurgulayan Çavuşoğlu, bu örgütlerin hala sağduyularını yitirmediklerini Türkiye’nin de onları bir çizgide tutmak için uğraş verdiğini belirtti.

“Vize muafiyeti konusunda son teklifimizi AB’ye ileteceğiz”

Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile vize muafiyeti konusunda yaşadığı sorunların giderilmesini için son teklifini sunacağını ancak terörle mücadele yasalarında kesinlikle bir değişiklik yapmayacağını söyledi.

Çavuşoğlu, “Vize muafiyeti konusunda son teklifimizi titizle üzerinde çalışarak hazırladık. Önümüzdeki günlerde bu önerimiz teslim edeceğiz. Yılbaşı, Noel nedeniyle ancak hazırlandı. AB’den bu işin somut bir takvime bağlamasını isteyeceğiz. Ne zaman Türkiye geri kalan 4 kriteri yerine getirir. Terörle ilgili kanunlarda bir şey yapmayacağımızı net bir şekilde tüm muhataplarımıza, AB ülkelerinin bakanlarına, liderlerine ve AB’n kurumlarının en üst yöneticilerine, ilettik. Diğer dört kriterde bir sıkıntı yok. Vize serbesti ve geri kabul anlaşması aynı zamanda eş zamanlı uygulanacak, bunun takviminin belirlenmesi konusunu AB ile görüşeceğiz” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG