Erişilebilirlik

Astana’da İki Önemli Karar


Kazakistan’daki Suriye görüşmelerine katılan Rus heyetinden Sergei Vershinin, Moskova, Ankara ve Tahran arasında daimi bir temas grubu oluşturulması kararı alındığını açıkladı.

Bu arada Rus yetkililer, Astana’daki görüşmelere katılan Suriyeli tarafların “başta çocuk ve kadınlar olmak üzere tutsak olarak alıkonulanların değişimi konusunda bir mekanizma” oluşturma kararı aldıklarını açıkladı.

Öte yandan Şam rejimini temsil eden heyet, Türkiye’yi terörist gruplara destek verdiği gerekçesiyle şiddetle eleştirdi ve bu desteğin bir an önce kesilmesini istedi.

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar El-Caferi, basın toplantısında, Türkiye’nin bir yandan yangına körükle gidip, bir yandan yangını söndüremeyeceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler özel danışmanı Jan Egeland da taraflara, 23 Şubat'ta Cenevre’de başlaması planlanan müzakereler öncesinde Suriye’de ulaşılması zor kuşatma altındaki bölgelere yardım konvoylarına izin vermeleri çağrısı yaptı.

Egeland, kuşatma altındaki onlarca bölgenin hiçbirine yetkililerden izin alınamaması nedeniyle karadan konvoylarla ulaşamadıklarına dikkat çekti.

Egeland ayrıca Humus'un Vaer bölgesine yarından itibaren insani yardım malzemeleri taşıyan BM konvoyunun hareket etmesini beklediklerini belirtti.

Cenevre’de 23 Şubat’ta başlaması beklenen Suriye barış görüşmeleri öncesinde, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Moskova’da üst düzey Rus yetkililerle görüştü.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da devam eden Suriye barış görüşmelerinde Suriye hükümetiyle muhalif güçler, üç hafta içinde ikinci kez biraraya geldi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG