Erişilebilirlik

Fotoğrafçı Maurice Asseo'dan Türkiye Kitabı


Maurice Asseo Paris’te doğdu, İstanbul’da büyüdü. Babası Edirneli. Fotoğrafçılığa 10 yaşında babasının aldığı Kodak Brownie ile başladı, sonraları Leicas ve Nikon’lara geçiş yaptı. Dünya Bankası’ndan emekli bir ekonomist olan Asseo bugüne kadar dünyanın 80 ülkesini gezdi, fotoğrafları dünyanın birçok ülkesinde çeşitli galerilerde sergilendi, bu fotoğraflardan hazırladığı 15 slide gösterisi Washington başta olmak üzere birçok kentte gösterildi ve büyük ilgi gördü.

Türkiye’nin hemen her yerini gezen Maurice Asseo bu yıl Türkiye fotoğraflarını bir kitapta topladı: "Bosporus and Beyond" Boğaz ve Ötesi. Kitap istanbul’un eskiyle yeniyi birleştiren özellikleriyle Anadolu’nun ve Anadolu insanının doğasını bütün güzelliğiyle gözler önüne seriyor.

Fotoğrafçı Maurice Asseo'dan Türkiye Kitabı
Fotoğrafçı Maurice Asseo'dan Türkiye Kitabı

Washington yakınlarındaki evinde Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtlayan Maurice Asseo, 12 yıl önce Dünya Bankası'ndan emekli olmuş. "Washington'a 1976 yılında geldik, iki yıllığına" diye anlatıyor ve gülerek devam ediyor: "İki yıl daha dolmadı!".

Asseo, "Türkiye'nin hemen her yerini gezdim, sadece turistik yerlerine değil, dağına, tepesine gittim" diyor. Karış karış gezdiği Türkiye'ye doyamadığını söyleyen fotoğraf sanatçısı, "Sadece bina, tarihi eser ve manzara resmi değil, insan fotoğrafları da çekmeyi çok seviyorum" diyerek şöyle devam ediyor: "Türkiye'yi gezenler, çocuğundan yaşlısına, kadınından erkeğine insan görmek isterler, hayatlarını anlamak isterler" diye anlatıyor. "Kars ve Erzurum'un dışında her yere gittim" diyen Asseo, "fotoğraf çekerken poz verenleri çekmeyi sevmem, insanların doğal hallerini yakalamak isterim" diyor.

Fotoğrafçı Maurice Asseo'dan Türkiye Kitabı
Fotoğrafçı Maurice Asseo'dan Türkiye Kitabı

Anadolu insanının fotoğraf çekerken kendisine büyük ilgi gösterdiğini anlatıyor Asseo ve "Anadolu'da kadınlar erkeklerden daha cesur, resimlerinin çekilmesine çok sıcak bakıyorlar," diyor. Önceden düşünülmüş temalar çekmediğini söyleyen Asseo, her çeşit objeyi ve insanı çektiğini ve kompozisyona, ortama büyük önem verdiğini anlatıyor. Açının da son derece önemli olduğunu belirtiyor.

Türkiye'nin çok hızlı değişen bir ülke olduğunu söyleyen Maurice Asseo, bu yüzden her anı fotoğraflayarak ölümsüzleştirmenin ve anıları yaşatmanın son derece önemli olduğunu vurguluyor. Kitabın son bölümünde İstanbul'un arka sokaklarını, sokaklarda top oynayan çocuklarını fotoğrafladığını söylüyor Asseo ve Türk tarihi için Çanakkale Savaşı'nın ve Atatürk'ün önemine inandığını vurguluyor. Kitabın son bölümünde bunu anlatmak istediğini söylüyor.

Fotoğrafçı Maurice Asseo'dan Türkiye Kitabı
Fotoğrafçı Maurice Asseo'dan Türkiye Kitabı

Bosporus and Beyond Boğaz ve Ötesi Maurice Asseo’nun Türkiye aşkını anlatan bir eser. Asseo, “Türkiye’nin sadece İstanbul’dan ibaret olmadığını anlatmak istedim” diyor ve özellikle Amerikalılar’a ülkenin her yerini gezmelerini tavsiye ediyor. Her yerde ayrı bir renk, ayrı bir lezzet, ayrı bir dost yüz bulmak mümkün Maurice Asseo’ya göre.

Asseo'nun kitabı Türkiye'yi Amerikalılar'a tanıtmak ve onları Türkiye'ye seyahat etmeye teşvik etmek için paha biçilmez bir eser.

Kitabı almak isteyenler aşağıdaki adresten yararlanabilirler:

www.blurb.com/bookstore

Bu adreste "Maurice Asseo" araması yaparak kitabı ısmarlayabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG