Erişilebilirlik

Assange Sığınma İstedi Fransa Reddetti


Gizli resmi yazışmaları açığa çıkararak Amerika’nın tüm dünyayı dinlediğini ortaya çıkaran, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, Fransız Le Monde gazetesinde yayınladığı açık mektupta Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’dan sığınma istedi.

Elysee Sarayı’ndan ise bu talebe jet “hayır” yanıtı geldi. Assange’a destek verenler kararı “58 dakikada ret geldi. Fransa tarihinin en hızlı ele alınan sığınma talebi” diye eleştirdi.

Geçenhafta yayınladığı istihbarat belgeleri ile Amerika’nın üç Fransız cumhurbaşkanını, ekonomi bakanlarını ve üst düzey diplomat ve bürokratlarını dinlediğini ortaya çıkaran Julian Assange bugün Le Monde gazetesinde yayınladığı açık mektupta, Cumhurbaşkanı François Hollande’dan sığınma talep etti.

Assange mektubunda “Sayın Cumhurbaşkanı, size ve sizin aracılığınızla Fransız halkına yazmaktan büyük onur duyuyorum. Benim adım Julian Paul Assange, 3 Temmuz 1971’de Avustralya’da doğdum. Fransa’ya sığınma talep ediyorum. Sizden sembolik ve insani bir jest göstermenizi rica ediyorum. Hayatım tehlikede” dedi.

Fransa Adalet Bakanı Christian Taubira, Assange’ın sığınma isteğinin değerlendirilebileceğini söyleyince umutlanan Assange, Hollande’a yazdığı mektubunda, “İnsani ve sembolik bir jest bekliyorum. Bu jest gerçeği ortaya çıkarmak için risk alanlara da güçlü bir cesaret mesajı verecektir” dedi.

Elysee: ‘Yasal engeller var’

Ancak bu başvuruya Elysee’nin yanıtı gecikmedi. Mektubun yayınlanmasından sadece 58 dakika sonra Elysee Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamada, başvurunun reddedildiği duyuruldu. İki satırlık açıklamada, “Fransa Sayın Assange’ın talebini içeren mektubu almıştır. Derinlemesine yapılan araştırma göstermiştir ki, yasal unsurlar ve Bay Assange’ın maddi durumu dikkate alındığında, bu talebin kabul edilemeyeceği tespit edilmiştir. Sayın Assange’ın durumu acil bir tehlike içermiyor. Üstelik Avrupa’da hakkında yakalama emri bulunmaktadır” denildi.

Elysee Sarayı, isim vermeden üç yıldır Londra’daki Ekvator büyükelçiliğine sığınan Assange hakkında İsveç yargısına, “cinsel taciz ve tecavüz” iddiasıyla yapılan suç duyurusuna atıfta bulunuyor.

‘Assangecılar’ öfkeli

Hollande’dan gelen hızlı ret Fransa’da Assange’a destek veren politikacıları kızdırdı. Twitter üzerinden karara tepki gösteren çevreciler, radikal sol, aşırı sağ partiler, Hollande’ı Amerika yanlısı olmak ve Fransa tarihinin en hızlı red kararını almakla suçladılar:

Radikal Sol liderlerinden Jean Luc Melanchon “Hollande Assange’ın talebini reddederek kime servis yapıyor? Fransa’nın dinlendiğini ortaya çıkardı. Fransa dinlendi, Fransa şimdi yerlerde!” dedi

Aşırı sağ Front National yöneticisi Florian Philippot, “Hiç bir sığınma hakkının bu kadar hızla reddedildiği görülmedi. Normalde bir başvuruya ortalama yanıt verme süresi bir yıl. Bu bir boyun eğmedir!” dedi.

Yeşiller’in sözcüsü Julien Bayou da, “Hollande’a, Assange’ın talebine yanıt vermek için 58 dakika yetti. Aman ha! USA’yı kızdırmayın. Diğer göçmenler daha aylarca beklesinler!” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG