Erişilebilirlik

Aslan Öldüren Amerikalı'ya Tepki Büyüyor


Aslan Öldüren Amerikalı'ya Tepki Büyüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Cecil adıyla tanınan aslanı öldüren Amerikalı diş doktoru Walter Palmer’ın yargılanmak üzere Zimbabwe’ye teslim edilmesini isteyen 150 bin Amerikalı imzaladıkları dilekçeyi Beyaz Saray’a ulaştırdı. Binlerce hayvansever de aynı isteği, sosyal medya üzerinden dile getirdi. Zimbabwe, koruma altındaki Cecil’i öldüren Minnesotalı av meraklısı Palmer’ın iadesini istedi. Amerika’daki doğayı koruma örgütleri, Afrika ve diğer ülkelerde öldürülen hayvanların Amerika’ya getirilmesinin yasaklanması için çalışmalara başladı.

Bir araştırmanın parçası olan Cecil adlı aslan, vahşi doğada dolaşırken çekilmiş videolarıyla ün kazandı. Cecil’in, koruma altında olduğu parktan çıkarılıp, bir av oyununda öldürülmesi, birçok Amerikalı’yı kızdırdı.

Beth Allggod, “Yaptığımız anketlerde, Amerikalılar’ın yüzde 70’i aslan görmek için para ödeyeceğini söylerken sadece yüzde altısı aslan avına katılmak için para harcayacağını söylüyor. Amerikan halkının çoğunluğu vahşi hayvan avına karşı. Özellikle de aslan avına” diyor.

Ancak, doğada az bulunan vahşi hayvanları avlamak için uzaklara seyahat eden çok sayıda Amerikalı olduğu fazla bilinmiyor.

Allgood, “Afrika’daki avcılığın, özellikle de aslan avcılığının, yüzde 50’sini Amerikalılar gerçekleştiriyor. Ama insanlar oraya sadece avlanmaya gitmiyor. Öldürdükleri hayvanları geri getirip sergilemek istiyor” diyor.

Av oyunlarına katılmak çok pahalı. Palmer’ın Zimbabwe’de bir aslan öldürmek için 50 bin dolar ödediği söyleniyor. Ancak doğayı koruma örgütleri, soyu tükenmekte olan hayvanların koruma altına alındıklarında ülkedeki turizm gelirine daha fazla katkı yapacaklarını belirtiyor. Amerika’daki hayvan hakları savunucuları da, yurt dışında öldürülen hayvanların Amerika’ya getirilmesinin yasaklanmasını istiyor.

Beyaz Saray’ın, Palmer’ın Zimbabwe’ye iadesini isteyen dilekçeye cevap vermesi bekleniyor. Ancak, adli incelemesi süren olayda Palmer’ın iadesiyle ilgili kararı Amerika Dışişleri bakanlığı verecek.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, “Bu kararı verirken, Zimbabwe’deki adil yargılanma koşullarıyla ilgili kaygıları da göz önüne almamız gerekiyor” diyor.

Palmer, 13 yaşındaki aslanı öldürdüğünü itiraf etti. Ancak diş doktoru, Amerika Vahşi Hayatı Koruma Dairesi’ne yaptığı açıklamada, rehberler eşliğinde avlandığını ve Cecil’in koruma altında olduğunu bilmediğini söyledi. Aslanın öldürülmesiyle ilgili soruşturma sürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG