Erişilebilirlik

Asıl Merak Konusu 'Rakam Sorusu'


Asıl Merak Konusu 'Rakam Sorusu'
Asıl Merak Konusu 'Rakam Sorusu'

Pazar günü sandıklarda oy arayan partiler özellikle gençleri saflarına çekebilmek için yoğun bir çaba harcadı. Başbakan Erdoğan’ın İslamcı köklere sahip partisi daha önce benzeri görülmemiş bir ekonomik başarının sandıklarda kendisine oy olarak dönmesini umuyor. Muhalefetteki CHP ise bu ekonomik büyümenin otoriter bir rejimin ürünü olduğu üzerine bir kampanya yaparak oyları kendisine çekmeyi hedefliyor.

Her iki parti için de 25 yaş altındaki seçmenler büyük bir önem taşıyor. AKP kampanyasında çalışan üniversite öğrencisi Ayşe Demir, “ 10 yıl önce herkes AB’ye girmemiz şart diyordu. Ama artık buna gerek yok. Avrupa olmadan da güçlüyüz,” diyor.

Erdoğan bu kampanyası sırasında büyük altyapı projeleri vaat etti. Daha önceki seçimlerde ise vurgusu daha çok demokratik açılımlar üzerineydi.

Muhalefetteki CHP ise kampanyasında kadın ve etnik azınlıklara ilişkin politikalarına dikkati çekti. Hükümetin giderek daha otoriter hale geldiği ve sansürün arttığı uyarısında bulundu. Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki parti, kendisine yeniden sosyal demokrat bir parti imajı vermeye, eski devletçi kimliğini bir kenara bırakmaya çalıştı.

CHP kampanyasında çalışan genç gönüllülerden Melis Ayanıt, bu stratejinin genç seçmenlere ulaşma bakımından başarılı olduğunu söylüyor.

Ayanıt, “Değişime ihtiyacımız vardı, bu da Kemal Kılıçdaroğlu ile sağlandı. Partide artık daha çok genç var.Çünkü gençler kendilerini tehlikede hissediyor. Mesela, ben, cep telefonunda kesinlikle siyasi konuları konuşmuyorum, çünkü birisinin dinlemesinden korkuyorum,” diyor.

Erdoağan’ın partisi Pazar günkü seçimlerde üçte iki çoğunluğu elde etmek istiyor.

TESEV uzmanlarından Sabiha Şenyücel Gündoğar, bu sonuca ulaşılıp-ulaşılmayacağının Türkiye’nin ileride izleyeceği yönü belirleyeceğini söylüyor.

Uzman, “367 sandalye, istedikleri değişikliği yapma şansı verir. Eğer anayasa uzlaşıyla değişirse bu herkesi memnun eder. Aksi takdirde, kutuplaşma artar,” diyor.

Seçim sonuçları herkes tarafından rahatlıkla tahmin edilebildiğinden, asıl merak -- ya da kaygı konusu -- iktidar partisinin 367 rakamına ulaşıp-ulaşmayacağı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG