Erişilebilirlik

Askeri Eğitimi Temel Alan Koşuya Büyük İlgi


Yaklaşık iki yıl önce kurulan “Tough Mudder” adlı program, tüm dünyada yarım milyon kişinin ilgisini çekti. Zorlu askeri eğitimleri temel alarak hazırlanan bu program, gelirinin bir kısmını da savaşlarda yaralanan gerçek askerlere veriyor. Bu fonlar askerlerin sivil hayata daha kolay uyumunu sağlayacak projelerde kullanılıyor. Amerika’nın Sesi muhabirlerinden Ramon Taylor, bu yılki Tough Mudder programına katıldı ve sağ dönmeyi başararak, bu haberi hazırladı.

Bu dağda yapılan bir sağlık koşusu değil. Aksine yapmamanız tavsiye edilen bir koşu. Çünkü zemin çamurlu, buzlu ve güçlü bir rüzgar nefesi kesiyor. Koşu mesafesi oldukça uzun ve katılımcılardan başlarına bir şey gelirse bunun tek sorumlusunun kendileri olduğuna dair imzalı bir belge bile alınıyor.

20 km’lik koşu parkuru Pennsylvania eyaletinin Pocono dağlarında. Programı hazırlayanlar bu koşunun, türünün en zor örneği olduğunu söylüyor, bundan gurur duyuyor.

Yara, bere ve çamur 4 bin kişinin kayıt yaptırdığı koşunun vazgeçilmez unsurları. Tough Mudder koşusu o kadar popüler hale geldi ki, bu yıl üç farklı kıtada 34 benzer koşu daha düzenleniyor.

Peki bu kadar zor bir koşuya nasıl hazırlanmak lazım? Ve bu kadar zor bir koşuya katılmak için neden cebinizden para ödersiniz?

Felix Forster, “Bu biraz da, ne kadar güçlü ve yenilmez olduğunuzu göstermenin bir yolu,” diyor.

Rajan Trivedi, “Bir arkadaşım bu koşuya katıldı ve sakatlandı, ama katıldığı en iyi, aynı zamanda aklı ve vücudu en fazla zorlayan koşu olduğunu söyledi. O yüzden ben de katılmak istedim,” şeklinde konuşuyor.

Tough Mudder adlı program, tekrar sivil hayata dönmeye çalışan, savaşlarda yaralanmış Amerikan askerleri için de bugüne kadar 3 milyon dolar toplamış.

Jerome Axle Brown, “Savaşan askerlerin gerçekten büyük fedakarlık yaptıklarını düşünüyorum. Bu koşu bana onların gerçek savaşlarda yaşadıkları zorlukları hatırlatıyor,” diyor.

Militanlar adlı sekiz kişilik grup, koşuya haftalar öncesinden birlikte hazırlanmış.

Ancak elektrikli yılan balığı denilen engele hazırlanmak pek de mümkün değil.

Felix Forster, “Elektriğin 10 bin volt olduğunu ve yanınızdaki biri elektriğe kapılırsa sizin de etkileneceğinizi baştan söylüyorlar,” diyor.

Haftalarca hazırlansanız da koşu anında herşey daha farklı.

Rajan Trivedi, “Sabah beşte kalktığımda çok yorgundum ama yine de arabalara binip yarış bölgesine gittik,” diyor.

Felix Forster, “Koşuya hazırlanırken enerjim çok yüksekti,” şeklinde konuşuyor.

Jerome Axle Brown, "Koşuya hazırdım," diyor.

Savaş ortamını hatırlatan bu ortamda koşuya katılanlar katılımcılardan birinin de belirttiği gibi yenilmez olduklarının mesajını bu yarışla vermek istiyorlar.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG