Erişilebilirlik

'Aşırıcılıkla Mücadelede Yeni Kapsamlı Bir Strateji Gerekiyor'


'Aşırıcılıkla Mücadelede Yeni Kapsamlı Bir Strateji Gerekiyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

'Aşırıcılıkla Mücadelede Yeni Kapsamlı Bir Strateji Gerekiyor'

İngiltere eski Başbakanı Tony Blair ile Amerika eski Savunma Bakanı ve eski Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA’nin Başkanı Leon Panetta’nın eş başkanlıklarını yaptığı ‘Dönüm Noktası’ adlı raporda aşırıların şiddeti ile mücadele konusunda yeni kapsamlı bir strateji gerektiği belirtiliyor.

Başkent Washington’da “CSIS Center For Strategic International Studies-Uluslararası Stratejik Çalışmalar Merkezi’nin hazırladığı rapor masaya yatırıldı.

Raporun adı “Turning Point-Dönüm Noktası”… Raporun sonuç bölümünde, şiddet içeren aşırılıkla mücadelede yeni kapsamlı bir stratejinin gerektiği belirtiliyor.

Araştırmanın birçok bölümünde Türkiye’nin de adı geçiyor.

Buna göre Türkiye’de halkın yüzde 87’si şiddet içeren aşırılığı önemli bir problem olarak görüyor. Yüzde 73’ü de bu tehlikenin artmakta olduğunu belirtiyor. Türkiye’de halkın yüzde 43’ü aşırıların şiddetini İslam’ı kötü göstermek amaçlı olarak nitelerken, yüzde 70’i hükümetin bu konuda aldığı önlemleri yetersiz buluyor. Halkın yüzde 87’si de uluslararası toplumun bu konuda yetersiz kaldığı görüşünde. Türk halkının yüzde 74’ü de bu sorunun çözülebileceğini düşünüyor.

Blair ve Panetta aynı panelde konuştu

Raporun iki eş başkanı İngiltere eski Başbakanı Tony Blair ile Amerika eski savunma Bakanı ve bir dönem Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA’nin Başkanı olan Leon Panetta Washinton’da düzenlenen panelde biraraya geldi.

Blair, daha önce dünyanın böyle bir tehditle karşı karşıya olmadığını, aşırıların şiddetinin yeni sayılabileceğini kaydetti.

Panetta da teröristlerin peşinden gidip öldürseniz bile yeni nesillerin öldürülenlerin yerini aldığını kaydetti ve bu sorunun sadece askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini kaydetti.

Panetta sorunun çözümünün toplumda başladığının mesajını verdi.

Panetta, “Savaş alanında mücadele etmelisiniz ama milyonlarca genç Müslümana da ulaşmalıyız, onlarla düşünce bağlamında da yüzleşmezsek bunu kazanamayız, Bu önemli, rapor bu ikisini biraraya getiren kapsamlı bir stratejiden bahsediyor, bir 15 ya da 30 yıl daha terörle savaşmak istiyor muyuz ya da bu işin nedenleriyle mücadele edecek miyiz?” şeklinde konuştu.

Blair ve Panetta, ekonomik sorunların önemine de vurgu yaparak, insanların işlerinin olup, ailelerine bakabilecekleri ve bir hayat sürebileceklerine inandıkları takdirde sorunun çözümünde önemli yol katedileceğini kaydetti.

Blair, bu sorun ile mücadelede ‘Ortadoğu’da ortaklarımız var, Ortadoğu’da milyonlarca insan normal bir hayat sürmek istiyor’ dedi. Blair eğitimin önemine de vurgu yaptı.

Blair, “Bu uzun vadeli bir problem, sadece silahların savaşını değil, fikirlerin savaşını da kazanmalısınız, eğitim bu konuda önemli, genç insanları eğitmelisiniz, eğitime küresel bir bağlılık gerekiyor, teknolojiyi de kullanabiliriz, insanları farklı internet sitelerine yönlendirip bakış açılarını değiştirebiliriz” dedi.

İki isim de şiddet içeren aşırılıkla mücadelede yeni kapsamlı bir strateji gerektiğini vurguladı.

Panelde Amerika’da Başkan seçilen Donald Trump da gündemdeydi. Panetta ve Blair seçim kampanyasında söylenenlerle sorumluluk konumunda olmanın çok farklı olduğunu belirtti, Trump’ın kampanya sırasında söylediklerini Beyaz Saray’da oturmaya başladıktan sonra uygulamasının zor olduğu mesajını verdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG