Erişilebilirlik

Avrupa'da İtalya Paniği


İtalya ve Yunanistan Maliye Bakanları Brüksel'de düzenlenen Euro Bölgesi toplantısında
İtalya ve Yunanistan Maliye Bakanları Brüksel'de düzenlenen Euro Bölgesi toplantısında

Yunanistan’daki krizi kontrol amaçlı önlemlerde yaşanan sorunlar ve belirsizlik düzeyinin yüksek olması “salgının yayılarak diğer Euro Bölgesi ekonomilerine bulaşma riskini” her geçen gün arttırıyor. Avrupa Birliği’nin yeni endişesi, borsasında sert düşüşler yaşayan, tahvil faizleri hızla yükselen ve siyasi istikrarı tartışmalı durumda bulunan İtalya. Krizin yayılacağı korkusu, Avrupa piyasalarına “Kara Pazartesi” yaşatırken uzun süredir sağlığı sorgulanan Euro da inişe geçti.

Euro Bölgesi’nin üçüncü büyük ekonomisi olan İtalya’da meydana gelebilecek olası bir krizin şu ana kadar İrlanda, Yunanistan ve Portekiz’de yaşanan krizlerle karşılaştırılamayacak kadar artçı etki yaratacağına dikkati çeken uzmanlar somut ve acil önlem almanın önemini vurguluyor. Sadece uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının yaptığı açıklamalar değil somut veriler de İtalya’nın durumunun pek de parlak olmadığını gözler önüne serer nitelikte. Borçlanma maliyeti rekor seviyelere ulaşan İtalya, şu an için durumu kontrol altında tutar görünmesine rağmen sakin görünmeye çalışan Euro Bölgesi ülkelerinde tedirginlik yükselme eğiliminde.

Kriz ortamında tavrı merak edilen ilk ülke konumunda olan Almanya, resmi kanallarla yaptığı açıklamalarda İtalya’nın ağır bir krize doğru yol aldığı yönündeki spekülasyonları yersiz bulduğunu vurgulasa da Almanya Başbakanı Angela Merkel’in İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’yi arayarak durum değerlendirmesi yapması sorunun ciddiye alınması gerektiğini gösterir nitelikteydi. Merkel’in, Euro Bölgesi maliye ve ekonomi bakanlarının Brüksel’de yapacağı toplantı öncesinde İtalya’nın tasarruf ve konsolidasyona dayalı önlemleri devreye sokması gerektiğini söylemesi de İtalya’ya yönelik endişelerin yersiz olmadığını göstermesi açısından önemliydi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri de cumanın ardından Pazartesi günü yaşanan gelişmelerin İtalya konusundaki endişeyi giderek arttırdığının altını çiziyor.

Milan Borsası’nın yüzde 3.96 gibi önemli bir kayıpla kapanması ve 10 yıllık İtalyan tahvillerinin faiz oranının, Euro Bölgesi’nin en güvenli ekonomisi konumunda olan Almanya’daki yüzde 2.67 oranının iki katını da geride bırakarak yüzde 5.64 seviyesine yükselmesi önümüzdeki günlerin kritik öneme sahip olduğunu ortaya koydu.

İtalya üzerindeki kara bulutların gölgesi altında Brüksel’de toplanan AB maliye ve ekonomi bakanlarının Yunanistan’ın orta vadede borçlarını döndürmesini sağlayacak yeni bir kapsamlı yardım paketi üzerindeki detayları bir türlü netleştirememesi de zaten gergin olan piyasaları iyiden iyiye kızıştırıcı bir etki yaratıyor. AB Dönem Başkanı Polonya’nın Ekonomi Bakanı Jan Rostowski, “Kesinlikle mümkün olduğu kadar hızlı hareket etmeliyiz” dese de Euro Bölgesi ülkeleri arasında yeni paketin modaliteleri konusunda tam bir uzlaşma içinde olduğunu söylemek için henüz oldukça erken.

XS
SM
MD
LG