Erişilebilirlik

Artvin’de İlk Raunt Maden Karşıtlarının


Yaklaşık 10 gündür Artvin’de devam eden altın madeni karşıtı direniş bugün önemli bir başarı kazandı. Artvin’den giden 14 kişilik heyetle görüşen Başbakan Davutoğlu, hukuki süreç sona erinceye kadar inşaatın durdurulduğunu açıkladı. Artvinliler ise öncelikle çevre illerden gelen polislerin çekilmesini ve maden şirketinin de kenti terk etmesini istiyor.

Türkiye’deki ekolojik mücadelenin yeni merkezi, Artvin’de altın-bakır madeni faaliyeti durduruldu. Karar, konuyla ilgili bakanlarıyla birlikte, Artvinli sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileriyle yaptıkları görüşme sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından alındı.

Böylece yaklaşık 10 gündür devam eden gerilim, en azından mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi heyetinin maden sahasında inceleme yapacağı 14 Mart’a kadar azalmış oldu.

Davutoğlu: ‘İllegal gösteriler sürerse kamu düzeni muhafaza edilecektir’

Başbakan Davutoğlu, Artvin’deki durumla ilgili toplantı sonrası ilk açıklamasını Konya’da toplu açılış töreninde yaptı. Davutoğlu, konuşmada herkesten mahkeme kararına saygılı olmasını isterken özellikle kamu düzeni üzerinde durdu.

“Cerattepe'deki maden işletmesi, mahkeme kararı sonuçlanana kadar çalışmalarını durduracak. Herkes hukuk devletinin gereği olarak mahkeme kararına saygılı olacak. Aynı şekilde izinsiz gösterilerden kaçınılarak şu ana kadar Artvin'de bu anlamda yapılan bazı istismarların da önüne geçilecek. Hele hele buradan hareketle bir takım illegal gösteriler yapılmaya devam edilirse, Artvin'de de Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi kamu düzeni kesinlikle muhafaza edilecektir. Herkesin de bu hukuki sürece saygı göstermesini bekliyoruz. Nasıl bu hukuki sürece saygı bağlamında bugün bu görüşmeler yaptıysak bütün Artvinli kardeşlerimize buradan sesleniyorum, bunu istismar eden çevrelere de hiçbir şekilde prim vermeyiniz.”

‘Maden işletmesi kesinlikle kapalı galeri olacaktır’

Ancak Davutoğlu konuşmasında Artvin’de maden inşaatına karşı olmadığını da ortaya koydu.

“Maden işletmesi kesinlikle kapalı galeri olacak. Bugün veya yarın her ne gerekçe olursa olsun açık galeri uygulamasına geçilmeyecek. Üçüncü olarak galeriden çıkan maden yerinde işletilmeyecek, taşınarak işletilecek. Dördüncü olarak galeriden çıkan madenin Murgul'a taşınması, karayoluyla değil, teleferikle olacak. Beşinci olarak madenin teleferikle taşınması için kesilecek ağaçlar minimum düzeyde tutulacak ve yerine misliyle yeni ağaçlar dikilecek. Hem çevremizi koruyacağız hem de yeraltı zenginliğimizi ekonomimize kazandıracağız”

Artvin’de İlk Raunt Maden Karşıtlarının
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Artvinliler hem sevinçli hem kaygılı

Her ne kadar maden inşaatı şimdilik durdurulmuş olsa da mahkeme kararının bekleniyor olması Artvin’de buruk bir sevinç yarattı. Kentin önemli bir kesimi, bu kararın Artvin’deki direniş ortamını dağıtmak için kendi deyimleriyle “Artvinlilerin gazını almak için” verildiğini söylüyor.

Kentin girişinde “geldikleri gibi gidecekler” pankartının yer aldığı Artvin’de hakim olan görüş, “Biz zafer kazandık Cengiz İnşaat kaybetti demek için erken, hele de Başbakan’ın Cengiz İnşaat ile aynı paralelde yaklaşım sergilediği görülürken.”

Eren Dağıstanlı: ‘Yürütme kararı veren mahkeme heyeti değiştirildi’

Karadeniz İsyandadır Platformu’ndan Eren Dağıstanlı’ya göre, mahkeme kararı daha şimdiden tartışmalı.

Dağıstanlı, “Daha önce yürütmeyi durdurma kararı veren mahkeme üyeleri değiştirildi. O heyetin şimdi ne tür siyasi baskı altında olup olmadığı hakkında bir fikrimiz yok. O mahkeme bir karar aldı diye burada yaşayan insanlarının yaşam haklarının elinden alınmasını tanımaları mümkün olabilir mi? Kaldı ki o coğrafyada yaşayan kuşların, kurtların, ağaçların, yani doğanın hakkı ne olacak?” dedi.

Yeşil Artvin Derneği: ‘Çevre illerden getirilen polis ve maden sahasında bulunan işçiler geri çekilsin’

Bugün önce Başbakan ardından da bakanlarla görüşen Yeşil Artvin Derneği de bir açıklama yayınlayarak çevre illerden kente getirilen güvenlik güçleri ile maden sahasında bulunan işçilerin kentten ayrılmasını istedi.

Açıklamada, “Artvin halkının talebinin şehre yığılan güvenlik güçlerinin çekilmesi ve maden şirketinin Cerattepe'yi terk etmesi gerektiğini söyledik. Ancak bu taleplerimizle ilgili olumlu bir karar henüz alamadık. Ancak görüşmelerin devam edeceği söylendi. Artvin halkının haklı mücadelesi maden şirketi Cerattepe'yi terk edene kadar devam edecektir” dendi.

Bu akşam Ankara’da kalan Yeşil Artvin Derneği Perşembe dönerek bir basın toplantısı düzenleyecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG