Erişilebilirlik

Anayasa Değişikliği Kanunu Erdoğan’a Sunuldu


Türkiye’de Başkanlık Sistemi’ne geçilmesini öngören anayasa değişikliği kanunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu.

İktidar partisi AKP’nin hazırladığı ve MHP’nin destek verdiği anayasa değişikliği teklifi, 15 Ocak gecesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yasalaşmıştı. 18 maddelik kanun, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda “Cumhurbaşkanlığı” adı altında Başkanlık Sistemi’ne geçilmesini öngörüyor. Düzenleme, muhalefet partileri CHP ve HDP ile sivil toplum örgütlerince “kuvvetler ayrılığı” ve “parlamenter rejimi” ortadan kaldıracağı gerekçeleriyle eleştiriliyor.

Şimdi anayasa değişikliği kanununun, gerekçe belirtilmeden TBMM’de bekletildikten sonra Cumhurbaşkanlığı’na gönderildiği açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, anayasal sorumluluğu gereğince kanunu onaylamak ya da iade etmek için 15 günlük süresi bulunuyor.

Erdoğan’ın gelecek birkaç gün içerisinde onaylaması öngörülen kanun, Resmi Gazete’de yayımlandığı andan itibaren halk oylaması süreci başlayacak. Anayasa değişikliği kanunu hakkında halk oylaması, kanun Resmi Gazete’de yayımlandıktan 60’ncı günden sonraki ilk Pazar günü yapılacak. Bu durumda, Erdoğan eğer 7 Şubat’tan önce kanuna imza atarsa Türkiye’nin 9 Nisan’da halk oylamasına gitmesi gerekiyor. Eğer Erdoğan 7 Şubat’tan sonra onaylarsa Türkiye’nin 16 Nisan’da halk oylamasına gitmesi bekleniyor.

Anayasa değişikliği kanununun TBMM’de bekletildiği sırada CHP bunu sert ifadelerle eleştirmişti. CHP’li Grup Başkanvekilleri Özgür Özel ve Engin Altay, AKP’nin yaptırdığı anketlerde “Hayır” oyu oranları yüksek görüldüğü için bekletme taktiği izlendiğini iddia etmişti. Son olarak CHP’li Deniz Baykal da, Erdoğan’ın belki son dakikada bir “sağduyu göstererek”, kanunu oylamayacağı için TBMM’de beklettiğini öne sürmüştü.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG