Erişilebilirlik

9 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Türkiye’nin İran ve Suriye'ye yakınlaşmasının Batıda kaygı yarattığını yazıyor

Washington Post Türkiye’nin İran ve Suriye gibi komşu ülkelerle yakınlaşmasının Batıda kaygı yarattığını ancak bunun Türkiye için siyasi olduğu kadar ticari açıdan da önem taşıdığını yazıyor:

"Bazı uzmanlara göre başbakan Erdoğan, ideolojik bir yaklaşımdan çok pragmatik bir kapitalist tutumla yeni pazarlar yaratmayı ve para kazanmayı amaçlıyor. Erdoğan, Ekim ayında Tahran’ı ziyaret ettiğinde İran’ın nükleer programının barışçıl amaçlı olduğunu söyledi. Bu açıklama, Washington tepkisini çekti. Ancak Erdoğan’ın bu ziyarette gündeme getirdiği serbest ticaret anlaşması fazla dikkat çekmedi. İsrailli bir diplomat, “Erdoğan’ın Türkiye’yi nereye götürdüğü belli değil” derken, Türk yetkililere göre gidilen yer çok net… Türk yetkililer, ülkelerinin ekonomik büyümesine paralel olarak küresel konularda da daha fazla rol üstlenmeye çalışmasının normal olduğunu söylüyorlar."

Boston Globe Obama yönetiminin yeni nükleer politikasını, nükleer silahsızlanma hedefine yönelik bir adım olarak görüyor. Gazete, yeni politikanın Amerika’yı gerçek tehditlere karşı da koruyacağı görüşünde:

"Obama’nın revize ettiği haliyle nükleer politika, ordunun Rusya ve Çin’le nükleer savaş ihtimalinin neredeyse sıfıra düştüğü yönündeki görüşünü yansıtıyor. Yeni strateji, Amerika’nın güvenliği açısından asıl tehdidin nükleer silahlanma ve nükleer terörizm olduğunu vurguluyor. Yeni nükleer doktrin, nükleer silahlara bağımlılığın küresel düzeyde azaltılmasının Amerika’nın çıkarına olduğu görüşüne dayanıyor. Bu teoriye göre, eğer Amerika nükleer silahların önemini azaltmakta öncülük yaparsa, bütün ülkeler açısından da nükleer silahların cazibesi azalacaktır. Obama bir yandan Amerika’yı günümüzün ve geleceğin tehditlerine karşı korurken, bir yandan da bu teorinin doğruluğunu test ediyor."

Christian Science Monitor California’da marihuananın serbest bırakılmasını savunanların bunu ekonomik gerekçelere dayandırdığını belirtiyor. Gazete, bu görüşe şiddetle karşı çıkıyor:

"Amerika’nın alkol ve sigara konusundaki tecrübesi, sağlık harcamaları, üretim kaybı ve güvenlik giderleri göz önüne alındığında toplanan vergilerden çok daha fazlasının harcandığını gösteriyor. Ayrıca gençlerin alkol ve sigaradan uzak tutulması konusunda da bir başarı sağlanamadı. Aynı şekilde, marihuana kullanma yaşının 21 olarak belirlenmesi de gençleri bu uyuşturucudan uzak tutmaya yetmeyecektir. Washington, Oregon ve Nevada gibi diğer eyaletler de marihuana satışını yasallaştırarak bu satışı vergilendirmeyi düşünüyorlar. Bu verginin eyalet bütçesine katkısı konusunda söylenenler cazip görünüyor. Ancak, marihuana satışını serbest bırakmak ekonomik açıdan da diğer açılardan da bir kazanç sağlamayacaktır."

USA Today Amerika’da internet servis sağlayıcılarının bazı sitelere erişimi engellemesini sansür olarak tanımlıyor. Gazete, bu şirketlere böyle bir yetki tanınmaması gerektiğini savunuyor:

"Geniş bant servis sağlayıcılarının kendi ağları üzerindeki internet trafiğini yönetilebilir bir düzeyde tutma çabası anlaşılabilir bir tutumdur. Ancak bu konuda karar verme yetkisi bu şirketlere bırakıldığında, bazılarının internet trafiğini düzenleme gerekçesiyle rakip şirketlerin sitelerine erişimi engellemesi de kaçınılmazdır. Kullanıcıların internette istedikleri gibi gezinmesini bir grup servis sağlayıcısının engellemesi kabul edilemez."

XS
SM
MD
LG