Erişilebilirlik

8 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Wall Street Journal Başbakan Erdoğan’ın İsrail’i barış için tehdit olarak nitelendiren açıklamasının Türkiye-İsrail ilişkilerine bir darbe daha vurduğunu yazıyor

Wall Street Journal Başbakan Erdoğan’ın İsrail’i barış için tehdit olarak nitelendiren açıklamasının Türkiye-İsrail ilişkilerine bir darbe daha vurduğunu yazıyor. Haberde, şu görüşlere yer veriliyor;

8 Nisan Amerikan Basınından Özetler
8 Nisan Amerikan Basınından Özetler

"Erdoğan, bir yandan Suriye, İran ve Azerbaycan gibi komşuların da bulunduğu ülkelerle Türkiye’nin ticari ve siyasi ilişkilerini geliştirirken bir yandan da Batılı karar vericilerin hedefleriyle çelişen bu durum arasında denge kurmaya çalışıyor. Erdoğan’ın İsrail’le çatışırken, İran ve Suriye ile yakınlaşması bazı uzmanları Türkiye’nin başta Amerika olmak üzere Soğuk Savaş dönemindeki Batılı müttefiklerinden uzaklaşmaya başladığı yorumunda bulunmasına neden oluyor. Ancak Uluslararası Kriz Merkezi’nin Çarşamba günü açıklanan Türkiye’nin Ortadoğu’daki yeni rolü konulu raporuna göre Türkiye’nin Batı’dan uzaklaştığı görüşü doğru değil. Yine de raporda, Erdoğan’ın Batılı müttefiklerinin güvenini kaybedebileceği uyarısı yer alıyor."

Los Angeles Times Amerika-Çin ilişkilerinde bahar rüzgarları esmeye başladığına dikkat çekiyor. Gazete, Obama’nın İran’a daha sert yaptırımlar konusunda Çin’in desteğini almaya çalıştığını ifade ediyor:

8 Nisan Amerikan Basınından Özetler
8 Nisan Amerikan Basınından Özetler

"Çin’in İran’a yönelik yaptırımların sertleştirilmesi görüşmelerine katılacağını açıklaması olumlu bir gelişmedir. Ancak görüşmelere katılmak, yaptırımların sertleştirilmesini kabul etmek anlamına gelmiyor. Çin, İran’ın nükleer silah üretimi konusunda Kuzey Kore kadar ileri gitmediğini ve bu nedenle daha sert yaptırımları hak etmediğini düşünüyor. Amerika daha sert yaptırımları savunuyor ancak bir yandan da Güvenlik Konseyi üyeleri arasında bir uzlaşma sağlayarak İran’ın dışlandığı mesajını vermek istiyor. Yeni yaptırımların, eskilerinden daha etkili olup olmayacağı ise belirsiz… Ancak bize göre, askeri saldırı uygulanabilir bir yöntem değildir. Dolayısıyla Birleşmiş Milletler’in elindeki tek silah yaptırımlardır."

New York Times % 9,7’yi bulan işsizlikle mücadele için devletin daha fazla destekte bulunması gerektiğini vurguluyor. Gazete, ekonomik canlanmanın da buna bağlı olduğunu savunuyor:

8 Nisan Amerikan Basınından Özetler
8 Nisan Amerikan Basınından Özetler

"İşsizlik yardımı, işsizliğin arttığı dönemlerde talebi artırmanın en etkili yöntemidir. Eyaletlere yapılan yardımlar da hızla müteahhitlere ve işverenlere giderek istihdam yaratılmasını sağlar. Bütçe açığı, orta vadede ele alınması gereken ciddi bir sorundur. Ancak şu anda ekonominin canlandırılması gerekiyor. Amerikan halkı bütçe açığından rahatsız ve Cumhuriyetçiler de konuyu sürekli gündemde tutuyor. Obama, işsizlere ve zor durumdaki eyaletlere daha fazla yardım yapılmazsa, işsizliğin kabul edilemez düzeylerde olmaya devam edeceğini halka anlatmalıdır. Yüksek işsizlik oranının sürmesi bütün Amerika için kötü olacaktır."

USA Today Batı Virginia’da 25 işçiye mezar olan kömür madeninin sahibi olan şirketin güvenlik kurallarını ihlal etmeyi alışkanlık haline getirdiğini belirtiyor. Gazete, yetkilileri de gerekli önlemleri almamakla suçluyor:

8 Nisan Amerikan Basınından Özetler
8 Nisan Amerikan Basınından Özetler

"Kömür madenciliği tehlikeli bir iştir. Ancak madencilik, teknolojik gelişmeler ve güvenlik kurallarının öne çıkartılması sayesinde giderek daha güvenli bir iş haline geldi. Geçen yıl madenlerde meydana gelen ölümlerin sayısı 35’e düştü. Bu ölümlerin 18’i kömür madenlerinde yaşandı. Eğer sorun bazı şirketlerin güvenlik kurallarını, işçilerin hayatını kurtaracak vazgeçilmez bir önlem olarak değil de, bir nüans olarak görmeleri ise, bu şirketlerin tutumunu değiştirmenin bir yolu var. Bu yol da o şirketlerin kasalarından geçiyor."

XS
SM
MD
LG