Erişilebilirlik

7 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Los Angeles Times Türkiye'de yaklaşan seçimler öncesinde AKP’nin gücünü koruduğunu yazıyor. Hanry Barkey imzalı değerlendirmede, AKP’nin seçim sonrasında radikal değişimlere imza atmaya hazırlandığı vurgulanıyor:

“Eğer mevcut projeksiyonlar gerçekleşirse, hükümet başta Kürt sorunu ve anayasanın yeniden yazılması olmak üzere, Türkiye’nin çözülmemiş iç sorunlarını çözebilecek bir konuma gelecek. Ayrıca Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmak istediği de bilinen bir sır… Erdoğan’ın bütün yürütme gücünü parlamentoda ve hükümette toplayan mevcut parlamenter sistemi, bir tür başkanlık sistemine dönüştürmek istediği düşünülüyor. Ancak böylesine radikal bir değişime AKP içinden de büyük bir muhalefet gelmesi beklendiği için, başkanlık sistemi hakkında son söz söylenmiş değil. Ancak herhangi bir değişiklikten önce, AKP’nin seçimi kazanması gerekiyor. Eylül ayındaki referandumda beklenenden daha iyi bir performans gösteren ve cılız bir muhalefetle karşı karşıya olan AKP, önümüzdeki yaz yapılacak seçimlere hazırlıklı görünüyor.”

Wall Street Journal Türkiye’nin giderek bir otomotiv merkezi haline geldiğini belirtiyor. Haberde, Türkiye’nin bu yıl Doğu Avrupa’daki en büyük otomotiv üreticisi olacağı vurgulanıyor:

“Pazartesi günü açıklanan rakamlara göre, Kasım ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları bir yıl öncesine kıyasla % 31 oranında arttı. Üreticiler talebi karşılamakta zorluk çektiklerini söylüyorlar. Sektör analisti IHS Otomotiv’e göre, bu verilerle Türkiye 10,5 milyon araç üreterek, 2004 yılında Avrupa Birliği’ne girdikten sonra düşük maliyetli kalifiye işgücüyle Avrupa’nın otomotiv merkezi olan Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’yı geçti. Türkiye’nin otomobil ihracatı da artıyor. Üretilen her on otomobilden yedisi ihraç ediliyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarından gelen talep, kriz içindeki Batı Avrupa’da düşen talebi dengelemeye yarıyor. Mali danışmanlık firması Deloitte’a göre, 22 milyar dolarlık otomotiv sektörü, 230 binden fazla işçiyi istihdam ediyor ve Türkiye’nin ihracatının % 20’sini gerçekleştiriyor. ”

New York Times Başkan Obama’nın vergi indirimlerini uzatma kararını Cumhuriyetçiler açısından bir zafer olarak yorumluyor. Gazete Amerika’nın, zenginlere yarayacak vergi indirimlerine tahammülü olmadığını savunuyor:

“Obama, Bush döneminde uygulamaya konan zenginlere yarayan vergi indirimlerini uzatmanın kötü bir düşünce olduğu inancını koruduğunu söyledi. Başkan, ülkenin bunu kaldıramayacağının herkes tarafından anlaşılmasıyla birlikte, iki yıla kalmadan bu vergi indirimlerinin kaldırılacağını savundu. Obama’nın, bu düşüncesinde niçin şimdi ısrarcı olmadığını kendisine sorması gerekiyor. Ayrıca, benzer tuzaklara düşmemek için yönetim tarzında nasıl bir değişikliğe gideceğine de karar vermesi gerekiyor. Obama, ‘Amerikan halkı bizden sorunlarını çözmemizi beklerken, politika yapamayız’ dedi. Ne yazık ki, Cumhuriyetçiler böyle bir zorunluluk hissetmiyor. Başkanın daha fazla mücadele etmesi gerekiyordu.”

Boston Globe ise Başkan Obama’nın zenginlere yönelik vergi indirimlerini uzatarak gerçekçi davrandığını savunuyor. Gazete, Cumhuriyetçilerin uzlaşmaz tavrının Obama’yı taviz vermeye mecbur bıraktığını yazıyor:

“Anlaşmaya liberal bir bakışla karşı çıkanlar, Obama’nın meydan okur bir şekilde yurt gezilerine çıkmasını hayal edebilirler. Ancak bu dönemde, Kongre’nin topal ördek oturumlarını (2 Kasım'daki seçimle, yeni Kongre üyelerinin göreve başlayacağı Ocak 2011 arasındaki dönem) yaptığı ve tatile hazırlandığı bir anda, Ronald Reagan veya Jean D’arc gibi ikna gücü yüksek birisinin bile, Senato’daki Cumhuriyetçileri, engelleme politikalarından vazgeçirecek bir kamuoyu desteği oluşturmasını beklemek gerçekçi olmaz. Obama, ya ilkesel düzeyde ısrarcı tavrını sürdürecekti ya da istediğinden daha azına razı olacaktı. Makul davranarak, ikinci seçeneği tercih etti. Obama Cumhuriyetçilerle uzlaşarak, kendi parti tabanının tatmin edemedi ancak ulusal çıkarların gerektiği biçimde davrandı.”

XS
SM
MD
LG