Erişilebilirlik

6 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Washington Post terörist zanlısı Faysal Şahzad’ın Pakistan’ın Veziristan vilayekinde eğitildiğini ve bölgedeki terör kampları temizlenmedikçe saldırıların süreceğini yazıyor

Washington Post New York'ta bombalı saldırı girişiminde bulunan Faysal Şahzad’ın Pakistan’ın Veziristan bölgesinde eğitildiğini hatırlatıyor. Gazete, Veziristan’daki terör kampları temizlenmedikçe saldırıların süreceğini belirtiyor:

“Afganistan sınırındaki altı aşiret bölgesinde operasyonlar düzenleyen Pakistan ordusu, Amerika’nın Kuzey Veziristan’a da operasyon düzenlenmesi konusundaki taleplerini, ordu güçlerinin önceki operasyonlarda güç kaybettiği gerekçesiyle reddetti. Oysa Pakistan ordusunun ve istihbaratının bölgede üslenen örgütlerle ilişkide olduğu ve bu örgütleri Hindistan ve Afganistan’a karşı kullandıkları biliniyor. Pakistan, bu tavrına şimdiye kadar çoktan son vermeliydi. Ancak artık Pakistan’ın izlediği bu politika, tahammül sınırlarını da aştı. Amerika, İslamabad’ın onaylayıp onaylamadığına bakmadan, kendini savunmak için gereken önlemleri almalıdır.”

New York Times Times meydanındaki bombalı saldırı girişiminin zanlısı Faysal Şahzad’ın yasal haklarının tanınmasını eleştirenlere cevap veriyor. Gazete, teröre rağmen hukukun üstünlüğü kuralının korunması gerektiğini savunuyor:

“Bir zanlıya yasal çerçevede davranıldığı için çok önemli bir istihbaratın elde edilemediğine veya bir terör saldırısının önlenemediğine ilişkin elimizde hiçbir veri yok. Ayrıca federal mahkemeler, 11 Eylül saldırılarından sonra yüzlerce kişiyi terör suçundan dolayı mahkûm etti. Senatör McCain ve Lieberman, askeri mahkemelerin bir güç gösterisi olacağını öne sürüyorlar. Oysa terör nedeniyle demokratik kurumlardan vazgeçmek, aslında teröre teslim olmaktır. Bu tür bir davranış, Amerika’nın güvenliğini artırmaz, tam tersine daha da savunmasız bir hale getirir.”

Boston Globe Yunanistan’daki ekonomik krizin Euro’yu tehdit etmeye başladığını yazıyor. Gazete, Avrupa Birliği’nin ortak para birimi uygulamasını gözden geçirmesi gerektiğini kaydediyor:

“Euro uygulaması, başlangıçta ticareti kolaylaştıran bir etken oldu. Ancak bu refah dönemi, Eoru’nun taşıdığı bazı zaafların da göz ardı edilmesine yol açtı. Şimdi Avrupa Birliği üyeleri, bazı radikal kararlar almak zorunda… Yunanistan’ın ve gerekirse diğer borçlu ülkelerin geçici bir süre için Euro sisteminden çıkartılması, alternatiflerden biri olabilir. Euro kullanan bütün ülkelerin aynı mali disipline tabi tutulması bir diğer seçenek olabilir. Eoru’nun iyi niyetli ama başarısız bir girişim olduğuna karar vermek de alternatiflerden birisidir.”

USA Today Amerika’nın da Yunanistan’daki krizden ders çıkartması gerektiğini vurguluyor. Gazete, Amerika’nın borçlarının da yönetilemez bir hale gelmeye başladığı uyarısında bulunuyor:

“Yaşanan borç sorunu karşısında Washington’da iki tavır öne çıkıyor; sorunu inkar etmek veya başkasını suçlamak… Kongre, borçların azaltılması için önerilerde bulunacak partiler üstü bir komisyon kuramayınca, Obama yayınladığı bir kararnameyle bu komisyonu oluşturmak zorunda kaldı. Ancak Demokratların büyük bir kısmı hala bu komisyonun sağlık ve sosyal güvenlik harcamalarına dokunmaması gerektiğini savunuyor. Oysa bu iki kalem, federal harcamaların üçte birini oluşturuyor. Cumhuriyetçiler ise vergi artışını savunacağı gerekçesiyle komisyona karşı çıkıyorlar. Bu tür yaklaşımlar aşılmadıkça, Atina’da yaşanan ekonomik trajedi Washington’da yaşanacak krizin yanında çok önemsiz kalacaktır.”

XS
SM
MD
LG