Erişilebilirlik

5 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Los Angeles Times New York’taki bombalı saldırı girişiminin zanlısı Faysal Şahzad’a hukuki haklarının tanınmasını doğru buluyor

Washington Post İsrail ile Filistin arasındaki dolaylı görüşmelerin iki ay gecikmeyle başlayacağını belirtiyor. Gazete, Filistin lideri Mahmut Abbas’ın bu süreçte İsrail ile Obama yönetimini karşı karşıya getirmek istediğini öne sürüyor:

5 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
5 Mayıs Amerikan Basınından Özetler

“Abbas, Amerika’nın müdahalesinin Netanyahu hükümeti ile Obama yönetimi arasında daha fazla çatışmaya neden olacağını düşünüyor ve bu kavgayı kenardan izlemeyi planlıyor. Netanyahu’nun sağcı koalisyon hükümetinin, Kudüs’ün bir kısmında Filistinlilerin egemen olması gibi barış için gerekli olan bazı koşulları kabul etmeye yanaşmayacağı ortada. Netanyahu’nun kendi savunma bakanı bile, daha merkezdeki partilerle bir koalisyon kurulması gerektiğini söylüyor. Ancak Obama yönetimi de, İsrail’e yönelik ısrarlı baskıların Ortadoğu’da barışı sağlamayacağının farkına varmalıdır. Obama yönetimi, iki tarafa da ciddi bir müzakere içine girmeleri yönünde baskı uygulamalıdır.”

Christian Science Monitor yönetimin Amerika’yı koruma görevini yerine getirirken vatandaşların yardımına ihtiyaç duyduğunu vurguluyor. Gazete, New York’taki saldırı girişimini ve Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısını buna örnek gösteriyor:

5 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
5 Mayıs Amerikan Basınından Özetler

“Hükümet ile vatandaşlar arasındaki ilişkide doğru bir denge kurulması gerekir. Bazen vatandaşlar, devlete yardımcı olurken intikam amacıyla, ırkçı düşüncelerle veya kendilerini polisin yerine koyarak hareket edebilirler. Veya güvenlik güçleri, temel hakları çiğneyebilirler. Gönüllüler ile devlet arasında koordinasyon ve planlama olmazsa, devlet fazlasıyla ihtiyaç duyduğu vatandaş desteğinden mahrum kalabilir. Ancak bu durum, vatandaşların gerektiğinde yardıma koşmalarını engellememidir. Metroda veya havaalanında sahipsiz paketlere dikkat etmenizi isteyen bir anons duyduğunuzda, gözünüzü dört açın. Bir felaket yaşandığında, yardımcı olmak için harekete geçin. Hükümetle sorun yaşayabiliriz, siyasi açıdan bölünmüş olabilir. Ama ülkemizi korumak, hepimizin sorumluluğudur.”

Los Angeles Times New York’taki bombalı saldırı girişiminin zanlısı Faysal Şahzad’a yasal haklarının okunmasını doğru buluyor. Gazete, terör saldırılarının Amerika’nın temel değerlerini sarsmaması gerektiğini savunuyor:

5 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
5 Mayıs Amerikan Basınından Özetler

“Terör saldırıları bile, işkence veya yasadışı dinleme gibi hukuka uygun olmayan yöntemleri meşru kılmaz. Bir intihar saldırısının ya da bomba yüklü aracın hedefi, insanların canını almaktır. Ancak bundan da önemlisi, bu tür saldırılar, topluma korku salmayı ve aşırı bir tepki gösterilmesini sağlamayı da hedefler. Eğer bu olursa, bir Noel günü Detroit uçağına binen bir Nijeryalı veya Times Meydanına bomba yüklü bir araç bırakan Pakistan kökenli bir Amerikalı, hedefledikleri saldırıyı gerçekleştiremeseler bile, başarıya ulaşabilirler.”

New York Times Amerika’nın nükleer silahlarının sayısını açıklamakla Soğuk Savaş mantığından biraz daha uzaklaştığını kaydediyor. Gazete, bu kararın nükleer silahsızlanma çabalarına da katkı sağlayacağını yazıyor:

5 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
5 Mayıs Amerikan Basınından Özetler

“Açıklanan rakamlar, Amerika’nın nükleer silah sayısının 1967’de zirveye çıktığını ve 31 bin 255’e ulaştığını gösteriyor. Şu anda bu sayının 5 bin 113’e düşmesi, nükleer silah sayısında % 84 oranında bir azalma anlamına geliyor. Ancak bu rakam bile, caydırıcılık için gerekenden çok fazla… Amerika’nın ve Rusya’nın nükleer silah sayılarını daha da azaltmaları gerekiyor. Bu arada, İran cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad, yıllarca kendi ülkesinin nükleer programını gizlemesine, daha kısa bir süre önce gizli bir uranyum zenginleştirme tesisinin açığa çıkmasına rağmen, nükleer silah yarışından Amerika’yı sorumlu tuttu. Obama’nın nükleer silah sayısını açıklama kararı ve açıklanan rakamlar, bu eleştiriye de bir ölçüde cevap oluşturdu.”

XS
SM
MD
LG