Erişilebilirlik

Eğitimde 4+4+4 Onaylandı


Türkiye Büyük Millet Meclisi dini eğitime erişimi kolaylaştıracak 4+4+4 olarak bilinen 12 yıllık kademeli zorunlu eğitim düzenlemesini onayladı. Yasa, 91’e karşı 295 oyla kabul edildi.

Yasa Türkiye’de sekiz yıl kesintisiz zorunlu eğitim şartını kademeli olarak 12 yıla çıkarıyor. Bu yasayla birlikte, zorunlu ilköğretim çağı 6-14 yaş yerine 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsayacak ve ilköğretim 4 yıllık zorunlu ilkokul ile 4 yıllık zorunlu ortaokuldan oluşacak.

İlköğretim kurumları bu şekilde tanımlanırken, "imam-hatip ortaokulları" da bu tanımda yer alıyor. Buna göre, ilköğretim kurumları 4 yıllık zorunlu ilkokullar, 4 yıllık zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkan veren ortaokullar ile imam-hatip ortaokullarından oluşacak.

Kur'an-ı Kerim ile Hz. Muhammed'in hayatının ortaokul ve liselerde seçmeli ders olarak okutulması ile imam-hatip ortaokullarının yeniden açılmasına olanak sağlayan madde de dün kabul edilmişti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, düzenlemeyle ilgili olarak, “Sizler tarihimize kara bir leke olarak kazınmış, bin yıl süreceği iddia edilen 28 Şubat'ın son izini 28 Şubat'tan 15 yıl sonra geri dönmemek üzere tarihin tozlu raflarına Allah'ın izniyle kaldırdınız,” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise yasanın Türkiye’yi geriye götürdüğünü söyledi, “Şimdi 4+ 4+ 4 ucubesini getirdiler. Birinci 4'ten sonra 9 yaşındaki çocuğa diyoruz ki, 'mesleğini seç,' 9 yaşındaki çocuk nasıl mesleğini seçecek?" dedi.

Bu arada, yasayla birlikte bazı üniversitelerin adları da değiştiriliyor. Rize Üniversitesi’nin adı “Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi,” Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi'nin adı “Abdullah Gül Üniversitesi,” Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nin adı “Bülent Ecevit Üniversitesi,” Konya Üniversitesi’nin adı da “Necmettin Erbakan Üniversitesi” şeklinde değiştiriliyor.

XS
SM
MD
LG