Erişilebilirlik

30 Yıl İktidarda Kalan Mübarek Kim?


30 Yıl İktidarda Kalan Mübarek Kim?
30 Yıl İktidarda Kalan Mübarek Kim?

Haftalardır devam eden protestoların ardından istifa eden Hüsnü Mübarek 1981 yılından bu yana iktidardaydı.

Daha önce hava kuvvetleri komutanlığı ve cumuhurbaşkanı yardımcılığı da yapan Mübarek kimilerine göre Mısır’da istikrarın kaynağı, kimilerine göre zamanını çoktan doldurmuş bir diktatördü.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak Hüsnü Mübarek, Mısır tarihinin en korkunç olayına tanıklık etti, 1981 yılında Cumhurbaşkanı Enver Sedat’a düzenlenen suikasti gördü. Suikasti düzenleyenler Mısır ordusunda görev yapan aşırı İslamcılardı.

Bu olaydan sekiz gün sonra Mübarek Cumhurbaşkanı olarak ant içti.

Mübarek hükümeti halkın tepkisine rağmen İsrail’le barış anlaşması imzaladı.

Mübarek, böylece sadece halkının değil, Arap dünyasının da tepkisini topladı. Ancak Mısır, İsrail-Filistin barış sürecinde önemli bir rol üstlenmişti. Amerika’nın yakın bir müttefikiydi.

Yine de birçok kişi, Mısır’da istikrarın bedelinin çok yüksek olduğu görüşünde. Eleştirilere tahammül edemeyen Mübarek, çok sayıda muhalefet liderini hapse attı. Güvenlik yapılanmasını güçlendirdi; birçok kez suikast girişimine hedef oldu. Son seçimlerde iktidardaki Ulusal Demokrasi Partisi muhalefeti yenilgiye uğrattı. Seçimlerde yaygın olarak hile yapıldığı, seçmenlere gözdağı verildiği öne sürüldü.

En kalabalık muhalefet gurubu Müslüman Kardeşler’in liderleri sürekli hapsediliyordu.

Siyasi baskılara ek olarak Mısır’da zenginlerle yoksullar arasındaki gelir dağılımındaki eşitsizlik hızla artıyordu.

Mübarek, iktidarı oğlu Cemal’e devretme hazırlığı yapıyordu. Ancak tam o sırada Tunus halkı ayaklandı ve Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali’yi devirdi. Mısırlılar da, neden Mısır’da da olmasın demeye başladılar. Mısır’da 25 Ocak’ta başlayan protestolar Mübarek’in istifasına yol açtı. Uzmanlar Mısır’ı bundan sonra da hareketli günlerin beklediğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG