Erişilebilirlik

30 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe Rusya adına casusluk yaptıkları iddiasıyla 11 kişinin gözaltına alınmasını, Moskova’nın Soğuk Savaşı hala sürdürdüğü biçiminde yorumluyor

Christian Science Monitor Orgeneral David Petraeus’un Afganistan’da izlenen stratejiyi değiştirmeyeceği yönündeki açıklamasını destekliyor. Gazete, bu koşullar altında bir strateji değişikliğinin yanlış olacağını savunuyor:

30 Haziran Amerikan Basınından Özetler
30 Haziran Amerikan Basınından Özetler

“Şu anda bir strateji değişikliğine niçin gidilmemesi gerektiği sorusunun çok basit bir cevabı var; çünkü kabul edilen strateji hala tam anlamıyla hayata geçirilmedi. Askeri birliklerin takviye edilmesi, sivil danışmanların gönderilmesi ve mali kaynakların aktarılması süreci hala devam ediyor. Dolayısıyla, vazgeçmeden önce bu stratejiye bir şans tanımak gerekiyor. Bu arada bazı olumlu gelişmeler de yaşanıyor. Yedi milyon çocuk okula gidiyor, yollar ve köprüler inşa ediliyor. Son birkaç ayda düzenlenen operasyonlarda yaklaşık 130 isyancı lideri öldürüldü veya yakalandı. Orgeneral Petraeus, bu yılsonunda güvenlik önlemleri, şiddet eylemleri, Afgan güçlerinin eğitimi, yerel yönetimlerin ve hizmetlerin gelişimi gibi konularda Obama’ya bir rapor verecek. Strateji değişikliğini bu rapor sonrasında düşünmek daha doğru olacaktır.”

Boston Globe Rusya adına casusluk yaptıkları iddiasıyla 11 kişinin gözaltına alınmasını, Moskova’nın Soğuk Savaşı hala sürdürdüğü biçiminde yorumluyor. Gazete, şu ifadelere yer veriyor:

30 Haziran Amerikan Basınından Özetler
30 Haziran Amerikan Basınından Özetler

“Rusya’nın fiili lideri Başbakan Vladimir Putin tarafından oluşturulan komünizm sonrası Rus devleti, sosyalist ekonomiyi eş-dost kapitalizmine dönüştürdü. Kremlin hala büyük ölçüde Putin’in KGB’deki eski arkadaşları tarafından yönetiliyor. Bunların bazıları bakan oldu, bazıları enerji devi veya bankacı oldu. Ancak hala eski alışkanlıklarını değiştirmediler. Bu alışkanlıklar, onların Rusya ile Amerika’nın ortak çıkarlarını görmelerini de engelliyor. ”

New York Times işsizlik yardımlarının süresinin uzatılması ve eyaletlere mali destek sağlanması için hala gereken düzenlemenin yapılmadığını hatırlatıyor. Gazete, bunun ekonomide canlanmayı engellediğini vurguluyor:

30 Haziran Amerikan Basınından Özetler
30 Haziran Amerikan Basınından Özetler

“Elbette bütçe açığının azaltılması önemlidir. Ancak ekonominin canlanması ve milyonlarca Amerikalının ekonomik açıdan yaşamlarını sürdürebilir hale gelmeleri daha önemli ve daha acildir. Kısa vadede federal harcamaların artırılması ve ekonomide düzelme başlayınca bütçe açığının azaltılması en mantıklı yaklaşım olacaktır. Ancak bütçe açığı konusunda sert politikalar savunanlar, bu tür bir politikaya yanaşmıyorlar. İstihdamın artırılmasının bütçe açığını azaltmaktan daha önemli olduğunun kabul edilmesi için hem Kongre’nin hem de Beyaz Saray’ın liderlik yapması gerekiyor.”

USA Today hazırlanan mali reform taslağının sistemi daha güvenli hale getireceğini yazıyor. Gazete, taslağın kabul edilmesi halinde sağlayacağı faydaları şöyle sıralıyor:

30 Haziran Amerikan Basınından Özetler
30 Haziran Amerikan Basınından Özetler

“Tasarı, bankaların perakendecileri ve dolayısıyla tüketicileri rutin banka kartı işlemleri nedeniyle acımasız bedeller ödetmesini zorlaştıracak. Bilançoların, karları ve ikramiyeleri artırmak için vergi mükelleflerini riske sokacak biçimde düzenlenmesinin önüne geçecek. Bankaların türev ürünler olarak bilinen riskli mali araçlarla kumar oynamasının önüne geçecek. Birçok açıdan bankalara meydan okuyan bu tasarı, bir başarı olarak görülmelidir. İşin en üzücü tarafı ise, bu tasarının ancak böylesine büyük bir mali felaket yaşandıktan sonra hazırlanmış olmasıdır.”

XS
SM
MD
LG