Erişilebilirlik

İstanbul'da 1001 Belgesel


İstanbul'da 1001 Belgesel
İstanbul'da 1001 Belgesel

İstanbul bugünlerde 14’ncüİstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali”ne ev sahipliği yapıyor. 29 Eylül’de başlayan ve 3 Ekim’e kadar sürecek olan belgeselde 23’ü Türkiye’den 47’si yurtdışından olmak üzere 70 film yer alıyor. Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Fransız Kültür Merkezi ve Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi’ndeki gösterimler ve etkinlikler ücretsiz izlenebiliyor.


Festivalin http://www.1001belgesel.net/Default.aspx adresli resmi sitesinde 1001 Belgesel Film Festivali’ne katılacak filmlerin seçiminde, insanlığı yücelten değerleri, farklı kültürlerin birbirleri yerine geçirilmeden bi arada olmayı savunmalarına da dikkat edildiği belirtiliyor. İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali ana gösterim programını renklerle belirlenmiş bölümler altında düzenliyor:

Siyah
– İnsanın İnsana Ettikleri: Haklar, haksızlıklar, savaşanlar, savaşılanlar, ezilenler, ezenler.
Kırmızı – İş ve emek, işçi ve emekçi öyküleri
Turuncu – Modern zaman öyküleri
Sarı – Göç öyküleri
Mavi – Olağanüstü insanların sıradan, sıradan insanların olağanüstü öyküleri
Mor – Sanat ve kültür

Yeşil – Sürdürülebilir bir dünya için uğraşan filmler.

Festivale bu yıl gazeteci Hatice Kamer de Çavlire (Beklerken) adlı bir Kürtçe yapımla katılıyor. Yönetmen ve yapımcılığını üstlendiği Çavlire’de Kamer, yatalak annelerine bakan, iki çocukları da ‘dağa çıkmış’ iki kız kardeşin öyküsünü anlatıyor.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Kamer, “Türkiye’de yıllardır süren bir çatışma var. Ben yüreği yaralı iki annenin hikâyesini anlattım. Kimlikten ziyade, evladını yitiren bu iki insanın çaresizliklerini, yalnızlıklarını ve hayatlarını göstermek istedim” diyor.

Gazeteci Hatice Kamer’le söyleşimizin tamamını aşağıdaki ses dosyasında bulabilirsiniz.



Festivaldeki filmlerin listesine ise http://www.1001belgesel.net/Filmler.aspx?fno=2011 adresinden ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG