Erişilebilirlik

28 Haziran Amerikan Basınından Özetler


New York Times Anayasa Mahkemesi üyeliğine atanan Elena Kagan’ın şimdiye kadar birbiriyle çelişen düşünceleri savunduğunu hatırlatıyor. Gazete, Senato Adalet Komitesi’nden bu çelişkileri netleştirmesini istiyor:

Kagan, Anayasa Mahkemesi’nin son yıllardaki en gizemli adaylarından biri olarak senatörlerin karşısına çıkacak. Kagan’ın Anayasa’nın birinci maddesine ilişkin akademik makaleleri, vatandaşların ifade özgürlüğüne mümkün olan en asgari düzeyde müdahale edilmesini savunuyor. Ancak Kagan, Obama’nın Anayasa Mahkemesi karşısındaki danışmanı olarak görev yaptığı süre içinde ifade özgürlüğü, yürütmenin yetkileri ve ulusal güvenlik konularında tartışmalı tavırlar takındı. Kagan’ın atamasının onaylanması sürecinde, her iki parti de kendi görüşlerini öne çıkartmayı bir kenara bırakmalı ve Kagan’ın gerçek düşüncelerini açığa çıkartmaya çalışmalıdır. Sonunda, Kagan’ın gerçek düşüncelerini açıklamasının zamanı geldi.”

USA Today Elena Kagan’ın 15 yıl önce yazdığı bir makalede, Anayasa Mahkemesi üyeliğine atananların Senato’daki onaylanma süreçlerini ucuz bir gösteriye benzettiğini hatırlatıyor. Gazete, şimdi Kagan’ın onaylanma sürecinin de benzer bir gösteriye dönüşmesinden kaygı duyuyor:

“Görünen o ki, senatörlerin şov yapması ve anayasa mahkemesi üyeliğine atanan adayların ihtiyatlı yaklaşımları kısa vadede değişmeyecek. Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterilenler, halkın seçtiği başkan tarafından atandıkları için halk tarafından atanmış sayılırlar. Bu nedenle mesleki açıdan yetersiz, yolsuzluğa bulaşmış ve genel hukuki yaklaşımlara çok aykırı düşenler dışındaki bütün adayların onaylanması gerekir. Ancak senatörler bu yaklaşıma saygı gösterecek gibi görünmüyorlar. Geçmişte Demokartlar, baş yargıç John Roberts’ın bu kriterlere uymadığını göstermeye çalışmış ve başarısız olmuştu. Şimdi Cumhuriyetçilerin Kagan konusunda daha başarılı olmaları mümkün değil. Ancak bunun Washington’da yeni bir kavga çıkmasını önlemesi beklenmemelidir.”

Washington Post Obama’nın G-20 zirvesinde Güney Kore ile imzalanan serbest ticaret antlaşmasının onaylanacağını açıklamasını memnuniyetle karşılıyor. Gazete, yönetimin bunun için geç bile kaldığını savunuyor:

“Demokratların çoğunlukta olduğu Kongre’deki serbest ticaret karşıtı yaklaşımlara boyun eğen Obama yönetimi, antlaşmanın onaylanması için gereken çabayı göstermiyordu. Neyse ki, artık yönetimin yaklaşımı değişti. Antlaşmaya karşı çıkan Kongre üyeleri kararlı ve dikkatli hareket ediyorlar. Buna rağmen Obama’nın kararı, antlaşmanın onaylanması ihtimalini artırıyor. Eğer Obama, sağlık reformu veya mali reform konusunda gösterdiği çabanın küçük bir kısmını bile bu konuda gösterirse, antlaşma her iki partinin de büyük bir desteğiyle kabul edilecektir.”

Boston Globe olası siber saldırıların Amerika’ya büyük zararlar verebileceği uyarısında bulunuyor. Gazete, siber güvenliği artırmayı amaçlayan yeni yasa tasarısının önemli bir boşluğu dolduracağını vurguluyor:

“Kongre’nin böyle bir tasarıyı, Amerika’ya yönelik büyük bir siber terör saldırısı gerçekleşmeden gündemine alması büyük bir şanstır. Böylece senatörler, böyle bir saldırının neden olacağı panik havasından bağımsız olarak tasarıyı ele alabilecekler. Tasarı, Amerika’nın siber güvenliği konusunda doğru önlemler içeriyor. Ancak yine de senatörler tasarıda yer alan muğlak ifade ve önlemleri netleştirmelidir. Ulusal güvenlik ile temel haklar arasında doğru bir denge kurulması için, hangi koşulların olağanüstü durum olarak kabul edileceği ve eğer Amerika bir saldırıya uğrarsa başkanın ne tür önlemler almaya yetkili olacağı açıkça belirtilmelidir.”

XS
SM
MD
LG